Arkitera Gezgini Olimpiyatların Rio’ya Etkisini Anlattı

Atıl Aggündüz Rio'daki gezisini dün İTÜ Taşkışla'da yaptığı bir sunumla anlattı.

Arkitera Seyahat Bursu’nun bu yılki kazananı Atıl Aggündüz, Rio de Janeiro’da olimpiyatlar dolayısıyla ortaya çıkan tahribatı gözlemlemek üzere gerçekleştirdiği gezisini dün İTÜ Taşkışla’da yaptığı bir sunumla anlattı.

Sunumu boyunca, Rio’da turist olarak bulunmanın zorluklarından ve kentteki güncel mekânsal gelişmelerin toplumla ilişkisinden bahseden Atıl, Türkiye ile de karşılaştırmalı bir anlatım ortaya koydu. Rio’daki en önemli projenin eski liman bölgesindeki dönüşüm projesi olan Porto Maravilha’yı anlatan gezgin, bu denli büyük bir projenin toplumda yankı bulmadığını dile getirdi. Liman bölgesindeki dönüşümün noktasal kararlarla hayata geçirildiğinden, planlı bir yaklaşımın benimsenmediğinden bahseden Atıl, bu anlamda Türkiye ile paralellikler yakaladığını ifade etti. Coppacabana plajındaki olimpiyat tesislerini de değerlendiren Atıl, burada kurulan voleybol sahasının Rio’nun en önemli plajının kamusal karakterini sınırladığını dile getirdi. Brezilya favelalarının kentle ilişkisini de değerlendiren Atıl, turistler için güvenli olmayan bu mahallelerin kent merkezinden kopuk olmadığını, lüks sitelerle de mekânsal olarak yakın bulunduklarını söylerken Rio için nasıl bir turistik nesneye dönüştüğünü de fotoğraflarla aktardı.

Kent hakkında genel değerlendirmelerde de bulunan Atıl, Rio’da yeşilin ve kamusal mekanın öneminden bahsetti. İklimin de elverişli olmasıyla halkın yoğunluklu olarak sokaklarda vakit geçirdiğine değinirken, bu anlamda kentte zengin bir kamusal mekan kullanımının olduğunu söyledi. Atıl sunumunu sonlandırırken Rio’da ve Sao Paulo’da gezdiği modern mimarlık yapılarına dair izlenimlerini paylaştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın