ArkiPARC’ta Alternatif Gayrimenkul Yatırımları Konuşuldu

ArkiPARC'ta ele alınan konulardan biri de "Alternatif Gayrimenkul Yatırımları"ydı.

{video475 src=”http://player.vimeo.com/external/42404278.sd.mp4?s=492a6d84a13b0afc7ef80ab806e60096″}

Moderatörlüğünü REIDIN İş Geliştirme Müdürü Mete Varas’ın yaptığı oturuma Urbanista Yönetici Ortağı Markus Lehto, BLG Capital Müdürü Frank RoccoGrande, Remax Gayrimenkul Bölümü Yöneticisi Kerem Özçelik ve Balat AŞ CEO’su Emrah Gültekin konuşmacı olarak katıldı.

Oturum, moderatörün konukları tanıtması ile start aldı. Konuşmacılara sorulan sorular vesilesiyle gayrimenkul sektörünün konuttan öte hangi alanlarda etkin olduğu ortaya kondu.

Konuşmacılardan Frank RoccoGrande İstanbul’da geliştirdikleri projeden bahsetti. Özel üniversitelerle yapmış oldukları anlaşma neticesinde İstanbul’a 5 yıl içinde yurtdışından eğitim amaçlı gelecek olan üniversite öğrencileri için konaklama formülü geliştiren BLG Capital, İstanbul’da öğrenci konaklamaları konusunda uzun soluklu bir araştırma gerçekleştirmiş. Bunun neticesinde İstanbul’daki mevcut 348.000 yataktan yarısından fazlasının üst gelirlere hitap etmediği, bu anlamda bir boşluk olduğu, her ne kadar konutun getirisi olacaksa da bunun da sosyal anlamda bir ihtiyaç olduğu saptanmış. Özel üniversitelerle yapılan anlaşma ile 5 yıl sonra gelecek olan ekstra 30.000 öğrenci için öğrenci evleri projesi geliştiririlmiş. Otel projesine benzer yanları olsa da güvenlik, kız öğrencilerin hassasiyeti gibi konuları düşünecek kadar komplike bir proje geliştirme süreci ile karşılaşılmış.

Uzmanlık alanı ve eski çalışma konusu teknoparklar olan Kerem Özçelik ise, Gebze’de geliştirdikleri teknopark projesinin süreci hakkında bilgi verdi. Üniversiteler işbirliğinde gerçekleştirilibilen teknoparkların alt sektörlerde nelere ihtiyaç duyduğunu ve gayrimenkul yatırımının da buna göre yapılması gerektiğini belirten Özçelik, ihtiyaç duyulan sosyal alanların da çok iyi tanımlanması gerektiğini, gelecekte ise teknopark ve temaparkı gibi kullanımlara talebin artabileceğini ifade etti.

Emrah Gültekin’in geliştirdikleri öğrenci evleri ve huzur evi projeleri hakkında vermiş olduğu çarpıcı rakamlar izleyicilerin de oldukça ilgisini çekti. İlk öğrenci evi projesinde “dolacak mı?” endişesi taşıdıkları öğrenci evlerinin sayısı şuan birden fazla. Aynı şekilde kendilerine çok uzak hissettikleri huzurevi projesinde de sayı artmış durumda. Gültekin bu noktaya gelişlerinin tamamen operasyon işi olduğunu, her iki farklı projede de 5 yıla yakın opreasyon araştırması yaptıklarını belirtti.

Markus Lehto ise on sene evvel ofislerin alternatif gayrimenkul yatırımı sayıldığı günleri hatırlatarak Türkiye’de geliştirmekte oldukları hamam projesi hakkında bilgi verdi. Kültürümüzü hatırlatan öğelerden yola çıktıklarını belirten Lehto, 5 yıldır 3 farklı mülk üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Oturum yoğun salon sorularının konuşmacılara sorulması ve cevapların tartışılması ile sona erdi. 

Etiketler

Bir yanıt yazın