Arkiparc Ödülleri Sahiplerini Buldu

ArkiPARC, 28-29 Mart tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteği Eroğlu, Mesa Mesken, Rönesans ve Astay'ın platin sponsorluğunda düzenlendi.

2 gün boyunca süren ArkiPARC’ta 20’nin üzerinde oturum düzenlendi, 100’e yakın konuşmacı katıldı. Etkinliğin temasına uygun olarak düzenlenen Büyük Projeler ve Kalebodur’un sponsorluğunda hazırlanan ARKİV Seçkileri 2011 sergileri alanda ziyaretçiler ile buluştu.

Etkinliğe katılan ziyaretçiler, panelleri izlemenin yanında verilen aralarda sohbet imkanı bularak, iletişim bağlarını kuvvetlendirdiler. Bu sırada sohbet imkanı bulduğumuz katılımcılar, ziyaretçiler, konuşmacılar, ArkiPARC’ın her sene daha da profesyonelleştiğini, mekan seçiminin çok yerinde olduğunu, oturumların içerik anlamında oldukça doyurucu olduğunu söylediler.

İlk Günün İz Bırakan Oturumları
ArkiPARC, Arkitera Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. Yılmaz, izleyicilere “Öyle etkinlikler düzenleyelim ki herkes Cannes, Münih ya da Dubai’ye gitmek yerine İstanbul’a gelsin,” çağrısında bulundu.

Ardından sözü Uluslararası Emlak Federasyonu (FIABCI) Başkanı Alexander Romanenko aldı.

Ardından sahneye Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek çıktı. Gökçek’in sunumunun başlığı “Yıldız ülkenin marka şehri:Ankara”ydı. Sunumunda Ankara’da gerçekleşen ya da planlanan kentsel dönüşüm projelerinden söz etti. Söz ettiği projelerden biri de Mogan ve Eymür Gölleri’nin birleştirirek Ankara’ya Boğaz’ı getirecek olmasıydı.

Gökçek’in sunumuna esas damgasını vuran Mimarlar Odası ve ODTÜ Mimarlık Fakültesi ile ilgili söyledikleri oldu. Bu iki kurumun ideolojik davrandıklarını söyleyen Gökçek, üzerine ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden gelen projeleri dikkate almam deyince, salondaki izleyicilerin büyük bir tepkisi ile karşılaştı. Gökçek’in konuşması süresince paylaştığı projeler, söylediği sözler sadece etkinlik alanında değil yazılı-görsel basında ve sosyal medyada oldukça fazla ses getirdi. Öyle ki bir süreliğine Twitter’da Trending Topic oldu.

Metrobüsün Mucidinden İstanbul Trafiğine Çözüm
ArkiPARC 2012 özel konuşmacızı Eski Bogota Belediye Enrique Penalosa’ydı. Metrobüsün mucidi olarak anılan Penalosa, sunumunda ulaşım konusuna değindi. Penalosa, “Zenginleştikçe daha iyi evlerimiz, şehirlerimiz ve hayatımız olacağını sanıyoruz ama zengin oldukça daha fazla araba ve trafik sıkışıklığı oluyor. Peki İstanbul’da bu problemi nasıl çözeceğiz? Daha fazla yolla bu sorunu çözmeye çalışmak ateşe körükle gitmek gibidir. ” diyen Penalosa araba kullanımını sınırlandırarak yayaların kullanımına uygun alanların yaratılması gerektiğini söyledi.

Sadece 400 Saniyeleri Vardı!
İlk günün merakla beklenen başka bir oturumu “PechaKucha Özel: Türkiye Gayrimenkul Vizyonu 2023″tü. Etkinliğe katılacak 8 kişiden öncesinde Türkiye’nin 2023 yılına dair vizyonlarını paylaşmaları istenmişti. Her biri kendi alanında öncü bu 8 kişinin 400 saniye içinde ne anlatacağı merakla bekleniyordu. Oldukça yoğun bir katılımın olduğu etkinliğe damgasını vuran mimar Ağa Han Ödüllü mimar Emre Arolat oldu. Arolat’ın günümüzde lale temalı gökdelenlerin yapılmasından yola çıkarak 2023 profilini katlı köprü, AVM yapılmış Ayasofya gibi mizahi yönü kuvvetli benzetmelerle öngörmesi salondan da olumlu tepkiler aldı. Can Yücel Metin’in renkli moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikteki diğer konuşmacılar Prof.Dr. Cengiz Aktar, Gökşin Ilıcalı, Ömer Kemal İsvan, Hakan Kodal, Ramadan Kumova ve Bahadır Teker’di.

Büyükdere Caddesinde Sorunlar Bitmiyor
ArkiPARC’ın 2. gününün en çok ilgi çeken etkinliklerinden biri Superpool tarafından hazırlanan alternatif Büyükdere Caddesi projesinin tartışılacağı Büyükdere II oturumu oldu. İstanbul’un Merkezi İş Alanı (MİA) bölgesi olan Zincirlikuyu- Maslak aksının sorularını masaya yatırmak ve alternatif bir merkez aksı önerisi tartışılmak üzere gayrimenkul sektörünün öncüleri, mimarlar, şehir plancıları da ArkiPARC 2012’de bir araya geldi. Kentsel Strateji’den Ali Faruk Göksu ve Sıla Akalp’in moderatörlüğünü yaptığı çalıştayda, Bünyamin Derman (DB Mimarlık), Selva Gürdoğan (Superpool), Gregers Tang Thomsen (Superpool), Erhan İşözen (Kentsel Tasarım Ltd), Murat Şahin, Tayfun Kahraman (Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı) gibi Türkiye’nin önemli mimar ve şehir plancılarının yanı sıra Ali Dumankaya (Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi), Hamdi Akın (Akfen Yönetim Kurulu Başkanı), Ayla Heyfegil (Servotel İstanbul Ofisi, Yönetici Ortak), Tavit Köletavitoğlu (Atlas Proje, Kurucu), Firuz Soyuer (DTZ Pamir&Soyuer Yönetici Ortak), Murat Ergin (Kuzeybatı, Genel Müdür) ve Fatma Aslı Yılmaz (TSKB GYO, Yatırımlar Müdürü) gibi gayrimenkul sektörünün öncüleri yer aldı.

“Türkiye’nin İlk Gayrimenkul Ödülü” 3. Kez Sahiplerini Buldu
Bu sene 3. kez verilen Gayrimenkul Ödülleri’nde ilk defa farklı bir yöntem izlendi. Seçici kurul tarafından belirlenen finalistlerden arasından kazananı belirlemek etkinliğe gelen ziyaretçilere bırakıldı. Oylama alanında projeleri izleyen ziyaretçiler oy kullanarak kendi tercihlerini yaptılar. 2 gün boyunca süren oylama süresince 302 kişi oy kullandı. Daha öncede belirtildiği gibi en fazla doğru tahminde bulunan 2 kişiyi de 2 iPad bekliyordu. Ödül törenin yapılacağı saate kadar açıklanmayan sonuçlar herkes için sürpriz oldu.

Ödülde ipi göğüsleyen projeler:
Konut kategorisinde; Timur Gayrimenkul tarafından geliştirilen ve TAGO Mimarlık tarafından tasarlanan Nef 04 Apartments

Otel kategorisinde; Amplio İstanbul Hotel Yatırım A.Ş. tarafından geliştirilen ve TeCe Mimarlık tarafından tasarlanan
Hilton Garden Inn Golden Horn Sütlüce

Ofis kategorisinde; Tekfen Emlak Geliştirme Yatırım ve Ticaret A.Ş. tarafından geliştirilen ve Emre Arolat Mimarlık
tarafından tasarlanan Tekfen Kağıthane Ofispark

AVM kategorisinde; Corio Gayrimenkul Yönetimi ve Yatırım Tic. A.Ş. ve Maya Ticaret ve Taahhüt AŞ İnşaat tarafından geliştirilen ve AG Mimarlık tarafından projelendirilen Bursa Anatolium Alışveriş Merkezi,

Karma Kullanım kategorisinde; ERS tarafından geliştirilen ve Öncüoğlu Mimarlık tarafından projelendirilen Mersin Marina

Alternatif Yatırımlar kategorisinde ise; Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme A.Ş tarafından geliştirilen ve Emre Arolat Mimarlık tarafından tasarlanan Raif Dinçkök Kültür Merkezi

ArkiPARC 2012 ödül töreninin ardından düzenlenen gala yemeği ile sona erdi.

Etkinlik ile ilgili bütün gelişmeler Arkitera.com’daki https://www.arkitera.com/etiket/index/detay/arkiparc/100 başlığı altından ve etkinlik sitesi http://www.arkiparc.com adresinden takip edilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın