ArkiPARC 2013’te Kentsel Dönüşümün Nasıl Olması Gerektiği Konuşuldu

ArkiPARC 2013'ün ikinci gününde son günlerin en tartışılan konusu olan kentsel dönüşüm meselesi masaya yatırılmak üzere "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" çalıştayı yapıldı.

Epos Gayrimenkul Yöneticisi Neşecan Çekici’nin moderatörlüğünü yaptığı çalıştayda Uğur Harita İnşaat’tan Uğur Aslan, DD Konut Finansman’dan Murat Aysan, Şehir Plancısı Erhan Demirdizen, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, Plantalya Şehircilik’ten Sefa Erdal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Mehmet Nazım Özer, DTZ Pamir & Soyuer Yönetici Ortağı Firuz Soyuer, Öncü Kentsel Dönüşüm Projeler Koordinatörü Taner Topçu ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Murat Yıldız konuşmacı olarak yer aldı.

Neşecan Çekici ilk olarak kentsel dönüşümün amaçlarından bahsederek, Türkiye’deki konut stokları ve sosyo-ekonomik verileri içeren istatistiki verileri dinleyiciler ile paylaştı. Türkiye’de 3 milyon konutun yenilenmesi gerektiğini belirten Çekici, konuşmacılara nasıl bir dönüşümün olması gerektiğini sordu.

Mehmet Nazım Özer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm konusundaki çalışmalarından bahsederek, bakanlık olarak dönüşümü gerçekleştirirken kentsel tasarım ve kentsel kalite konularına dikkat çekerek bir model oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Uğur Aslan kentsel dönüşümün insan odaklı olması gerektiğini söyleyerek uzlaşmanın önemine dikkat çekti. Proje alanındaki sosyo-ekonomik veriler kullanılarak geleceğe yönelik kararlar alınmasıyla daha sağlıklı bir dönüşümün gerçekleşmesinin mümkün olduğunu belirten Aslan, “Yoğunluk artışı ile dönüşüm olmamalı,” dedi.

Sefa Erdal mevcutta ruhsuz bir dönüşümün gerçekleştiğini söyleyerek, uygulamaya yönelik iyi tasarımların olması için güçlü tasarım bürolarının oluşturulmasının ve teşvik edilmesinin gerekliliğinden bahsetti.

Murat Yıldız, kentsel dönüşüm yapılırken kent kimliğinin unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Firuz Soyuer, mevcutta gerçekleşen kentsel dönüşüm projelerinin olumlu olmadığını ve buna örnek olarak Fikirtepe Projesi’nde affedilemez şeylerin yapıldığını söyledi. Rant konusu akıllarda olduğu sürece insan odaklı tasarımlar olamayacağını vurguladı.

Tayfun Kahraman, “Fikirtepe Projesi kentsel dönüşümün doğru uygulanmasına en büyük engel,” dedi. Fikirtepeliler’in kentsel dönüşüme bir milli piyango olarak baktıklarını, herkesin rant peşinde olduğunu ve bu nedenle de sağlıksız bir kent yapısının oluştuğunu söyledi.

Erhan Demirdizen kentsel dönüşüm projelerinin mevcutta inşaat projesi olarak görüldüğünü ve bu zihniyetten kurtulmak gerektiğini söyledi. Eğer gerçekten afet riskini azaltmak için bir dönüşüm yapılıyorsa ona odaklı çalışmaların yapılması gerektiğini belirten Demirdizen, kent bütününde çözümlerin bulunmasının doğru olacağını vurguladı. Yerel yönetimlerin de daha aktif olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Taner Topçu Dikmen Vadisi Projesi’ndeki deneyimlerinden bahsetti. Ankaralı bir mimar olarak İstanbul’da gerçekleşen durumlara şaşkınlıkla baktığını, “Aynı metin Ankara’da başka İstanbul’da başka yorumlanıyor,” dedi. Kentsel dönüşümde önemli olanın kamunun rolü olduğunun altını çizdi.

Murat Aysan ise bir bankacı olarak konuya farklı bir açıdan baktı ve konut kredisi verirken riskli alan ilan edilen alanlardaki konutlarda zorluk çektiklerini söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın