ArkiPARC 2012 Açılışı Yaptı!

Gayrimenkul sektörünün devlerini buluşturan ArkiPARC, Büyük Projeler “Master Development” teması altında, 28-29 Mart 2012 tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi'nde düzenleniyor.

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından ilk kez 2008 yılında düzenlenen gayrimenkul etkinliği ArkiPARC, 2012 yılında da gayrimenkul sektörünün aktörlerini kaliteli fiziksel çevrenin üretimi için yeniden bir araya getiriyor. 2012 yılı teması Büyük Projeler “Master Development” olarak belirlenen ArkiPARC 2012’nin açılışı, 28 Mart Çarşamba günü Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle 28-29 Mart tarihlerinde iki gün boyunca çeşitli paneller ve sergiler ile sürecek ArkiPARC 2012’nin ilk günü, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Uluslararası Emlak Federasyonu (FIABCI) Başkanı Alexander Romanenko ve Arkitera Mimarlık Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Yılmaz’ın açılış konuşmaları ile başladı.

Açılışın ilk konuşmacısı Ömer Yılmaz oldu. ArkiPARC serüvenini anlatan Yılmaz, ArkiPARC 2012’nin teması olan Büyük Projeler “Master Development” konusunun önemine değindi. Son yıllarda sürdürülebilirlik konusuna verilen önemin yanısıra kentsel dönüşüm konusunun da önemle üzerinde durulması gerekeiğni belirten Yılmaz, kentsel dönüşümü iyi kavramamız ve üzerine iyi düşünmemiz gerektiğini söyledi. Konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne de sitem eden Yılmaz, İstanbul gibi büyük potansiyleller barındıran bir dünya kentinde büyük gayrimenkul etkinliklerine daha çok destek sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Ömer Yılmaz’dan sonra kürsüyü devralan FIABCI Başkanı Alexander Romanenko ise istanbul’un Avrupa’daki yükselişini değerlendirdi. İstanbul’un Avrupa’da ikincilikten birinciliğe yükselerek mutluluk verici bir gelişme gösterdiğini söyleyen Romanenko, konuşmasında, 12-16 Mayıs 2012 tarihlerinde St. Petersburg’da gerçekleştirecekleri etkinlik hakkında bilgi de verdi. FIABCI’nin bu seneki konferansının temasının kültürel mirasın kentsel alanda korunması olduğunu söyleyen Romanenko, Türkiye’deki emlak profesyonellerini, mimarları, plancıları ve danışmanları St. Petersburg’a devet etti.

Alexander Romanenko’dan sonra söz alan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ArkiPARC 2012’ye tam anlamıyla damgasını vurdu. İstanbul’a rağbetin fazla olmasına karşın Ankara’nın da gelişme gösteren bir kent olduğuna dikkat çeken Gökçek, Ankara’da mimari ve şehircilik anlamında önemli ataklar gerçekleştirdiklerini ve gerçekleştirmeye de devam edeceklerini belirtti. Konuşmasında Ankara’daki kentsel dönüşüm uygulamalarından örnekler veren Gökçek, üniversiteler ile Mimarlar Odası ve Şehir Planlama Odası’ndan aldıkları tepkiyi de eleştirerek bu tepkileri Ankara ve hatta Türkiye’nin gelişmesinin önünde engel olarak gördüğünü açıkladı.

Açılış konuşmalarının ardından ArkiPARC 2012’nin özel konuşmacısı Bogota’nın efsane belediye başkanı Enrique Panalosa, ulaşım konusundaki sunumunu gerçekleştirdi. Ulaşımda özel araç sahipliliği konusunu irdeleyen Panalosa, herkes için eşitlikçi ve kaliteli bir kentin nasıl gerçekleştirilebileceği üzerinde durdu. Trafik konusunda Bogota’daki deneyimlerini aktaran Penalosa, araba kullanımını sınırlandırarak yayaların kullanımına uygun alanların yaratılması gerektiğini söyledi. Bunun için benzin fiyatlarını arttırarak toplu taşımanın güçlendirilmesinin çözüm olabileceğini söyleyen Penalosa, İstanbul’daki trafik sorunu konusundaki gözlemlerini paylaştı. İstanbul’daki trafik sorununun teknik değil siyasi olduğunu vurgulayan Penalosa, İstanbul’daki metrobüs sistemini de değerlendirerek metrobüsü hem trafik hem de kullanıcılar açısından inceledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın