ARKIMEET’te Yarışma Modelleri Tartışıldı

Ömer Yılmaz, Ömer Selçuk Baz, Ayhan Gider, Onat Öktem ve Hasan Özbay Türkiye'deki yarışma süreçlerini konuştu.

Ömer Yılmaz yarışma şartnamesi tipolojilerini tanımlayarak konuşmayı açtı.

Davetli yarışmalardan bahseden Hasan Özbay, projeler arasında nesnel değerlendirmenin önemini vurguladı ve önseçmeli yarışmalarda seçim kriterlerinin açıklanması gerektiğini söyledi.

Ardından sözü alan Ömer Selçuk Baz, mimarlık ortamında tartışılan problemlerin, dolayısıyla etkilendiğinden gündemin bir özeti olduğunu söyledi. Günümüz yarışmalarının taze fikirler üretmek, nitelikli yapı kazanımı ve iktidar sahiplerinin kendini ifade etme biçimi gibi iki tipe ayrılabileceğini söyleyen Baz, ayrıca yarışma projelerinin uygulanamama problemine işaret etti ve bu alandaki problemlerin mimar tarafından çözülmesi gerektiğini aksi taktirde başka disiplinlerin çözümlerinin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini sözlerine ekledi.

Onat Öktem, yarışmaların bir mimar yetiştirme programı olarak görülebileceğinden bahsetti ve yarışma sürecine dair havuz sistemini açıkladı. Buna göre; yarışmalar bir havuzda toplanıp kamuya birlikte açılırsa mimarların kendi uzmanlaştığı alanlarda proje üretebileceği yarışmalarla ilgilenebileceğini böylece verimliliğin artacağını söyledi.

Ömer Yılmaz’ın idareler ile başarılı yarışma süreçlerinin nasıl sağlanabileceğine dair sorusuyla sözü alan Ayhan Gider, sözlerine yarışma bürokrasisini açıklayarak başladı. Nitelikli projeler elde etmek istediklerini ve bu yüzden jüriye ve sürece müdahale etmediklerini anlatan Gider, yaşadıkları yarışma süreçlerinden bahsetti.

Ömer Selçuk Baz, örneğin kamu yapılarının yarışmayla yapılması istendiğini ama buna karşın katılımların düşük olduğunu bu yüzden havuz sisteminin başarılı olabileceğini söyledi. Ardından sözü alan Hasan Özbay ise işveren mimar perspektiflerindeki uyuşmazlığın uygulama sürecine etkisini vurgulayarak sözlerine devam etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın