Arkeolojik Kalıntılardan Yola Çıkılarak Tasarlanan Bir Yapı: Big Barn

Atelier Deshaus tarafından tasarlanan Big Barn, Çin’in Liangzhu şehrinde yer alıyor.

Fotoğraflar: Schran Image

Big Barn, Liangzhu Sanat Merkezi’nin batısında, Liangzhu şehrinin Yu Niao Liu Su bölgesinde yer alıyor. Uzun ve dar arazide yer alan yapı, yatay ve doğrusal bir mimari hacme sahip.

Tasarımcılar projeyi tasarlarken, hem ruhani bir kent simgesi hem de çeşitli aktivitelere ev sahibi yapabilecek bir mekan yaratmak istemiş.

Tasarımda üç temel elementin kompozisyonu takip edilmiş; çatı, kolon ve temel (Ji”亼”+Cao”屮”+Wei”囗”). Prototip ilk olarak Liangzhu şehri arkeolojik kalıntıları içerisinde, bir seramik parçası üzerine kazınmış olarak ortaya çıkarılmış. Tarihi protorip baz alınarak oluşturulan yapısal ve mekansal sistemler, alanda birbirleriyle etkileşime geçerek özel bir mekan yaratmış.

Geleneksel çift eğimli çatı, işlevsel sebeplerden ötürü doğrusal uzun bir çatı şeklinde genişletilmiş. Sırt, çevredeki mekansal koşullara bağlı olarak çapraz bir çizgi halinde bükülmüş, bu sayede doğal bir çatı penceresi yaratılmış. Kavisli çatı ile mekanda ruhani bir atmosfer yakalanmış.

56 metre açıklığa sahip çelik ve ahşaptan oluşan kabuk çatı, her iki uçtaki beton perde duvarlarla dikey olarak desteklenmiş. Bu sayede binanın diğer iki tarafı tamamen açılarak kesintisiz bir manzara sağlanmış. Saçakların iki tarafındaki uzun ince çelik kolon koridorları, hem çatıyı rüzgara dayanıklı hale getirmiş hem de her iki taraftaki doğrusal açıklıkları vurgulamış. Alan boyunca uzanan koridorlar ise yavaşça yükselerek bir açık hava avlusu oluşturuyor.

Küçük arazi, yerden 70 santimetre yükseltilerek peyzaj yoluyla mimari bir temel oluşturulmuş ve bu durum iç mekanlarda alçalan alanlarla sonuçlanmış. Sonuç olarak modern bir “zemin” deneyimi ortaya çıkmış. Tasarlanan çatı sayesinde hem maneviyatı vurgulayan büyük bir alan hem de farklı ölçekli işlevler için mekansal potansiyeller sunan, katmanlı bir alan yaratılmış.

Mekan, ilk girildiğinde ziyaretçilere savunmasız hissettiren bir atmosfere sahip. İnsan sanki içeri çekiliyor, mekanı hızlıca benimsiyor ve bu etki, mekanı unutulmaz bir yer haline getiriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın