Arizona’da “Çöle Açılan Bir Pencere”

HK Associates, Arizona, Tucson'daki Catalina Dağları'nın dibindeki bir çöl arazisinde betondan ev tasarladı.

Ventana House‘un cephesinde, ofisin ev için “çöle açılan bir pencere” olarak yorumladığı bir dizi gölgeli teras ve kapalı balkon oluşturan derin açıklıklar bulunuyor.

İki katlı konut, panoramik manzaralar sunan açıklıklarla şekillendirilen sağlam dış formuyla jeolojik bir çıkıntı gibi dağ yamacından yükseliyor.

Evin zemin katının güneybatı köşesindeki bir açıklık, kapalı bir giriş yolu oluşturuyor.

Bu yol; üzerinden küçük bir köprünün geçtiği ve ışığın süzülmesine izin veren delikli bir çelik merdivenin olduğu, çift yükseklikte, tavandan aydınlatmalı bir galeri alanına götürüyor.

Açıklığa daha az maruz kalan zemin kat, misafir yatak odası ve banyonun yanı sıra bir garaj, tv odası ve spor salonu içeriyor. Evin doğu kenarı boyunca uzanan bir dış merdiven, birinci kattaki terasa doğrudan erişim sağlıyor.

Bu katta, doğuda iki ebeveyn banyolu yatak odası ve bir çalışma odasının bulunduğu daha kişisel bir blok bulunuyor. İki dış teras arasında ise geniş bir yaşam alanı, mutfak ve yemek alanı yer alıyor.

Evin her yerindeki büyük pencereler ve camlı sürgülü kapılar, sert güneş ışınlarından parlamayı ve aşırı ısınmayı önlemek için derin boşluklara yerleştirilmiş daha büyük açıklıklarla çöl manzaraları sağlıyor.

“İç hacim ve dış biçim arasındaki mekansal diyalog, büyük pencere manzaralarını tamamlayan sinematik bir montajda ortaya çıkıyor.”

İç mekanlar, beyaz duvar yüzeyleri ve çöl manzarasına “ince bir fon” oluşturmayı amaçlayan gizli yerleşik depolama alanları ile minimal düzeyde detaylandırılmış.

“Evin içi, dış açıklıklarla orantılı olacak şekilde ayrı ayrı parçalara bölünen bir dizi hacim olarak kendini gösteriyor.”

Giriş holündeki beyaz yüzeyler, duvar ve tavanı kaplayan ve küçük bir bank oluşturan sıcak ahşap panellerle tezat oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın