Arizona Çölünde Bir Konut

Amerika’da Arizona eyaletinde yer alan O-asis, mimarlık stüdyosu The Ranch Mine tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: Roehner + Ryan

Tasarım ekibi, Arizona’da yaşayan ve şehir hayatından uzaklaşmak isteyen bir müzisyen için beyaz sıvalı duvarları ve Tesla piliyle eşleştirilmiş güneş panelleriyle avlulu bir ev inşa etmiş.

O-asis adı verilen proje, Phoenix dağının korumalı alanında konumlanan 1,6 dönümlük arazide yer alıyor. 380 metrekarelik konut, merkezi bir avlu etrafında düzenleniyor. Üst düzey yalıtımlı duvarlar beyaz sıva ile sarılırken gömme nişler dayanıklılığı ile bilinen egzotik bir sert ağaç olan ipe ile kaplanıyor.

Mülkün bir kısmı yılanları dışarıda tutmak için hava şartlarına dayanıklı çelik çitle çevriliyor. 3,8 metre yüksekliğindeki güçlü yatay formu, çöl peyzajının dramatik şekillerini vurgulayan bir referans noktası haline geliyor. Işıklar, hoparlörler, panjurlar ve kilitler dahil evdeki çoğu unsur kablosuz olarak kontrol edilebiliyor. Tesla Powerwall pilleriyle entegre çalışan çatı üstü güneş panelleri, elektrik kesintileri sırasında yedek enerji kaynağı görevi görüyor.

Evin girişinde sade bir fuaye ve cam bir duvardan görülebilen, beton bir bank ve çöl bitki örtüsüyle süslenmiş açık hava avlusu yer alıyor. Avlu, mevsimler değiştikçe farklı renk paletleri oluşturan bitkileriyle konuta gün ışığı ve temiz hava sağlıyor.

Avlunun diğer tarafında iç ve dış arasında pürüzsüz bir bağlantı sağlayan cam kapılarla kaplı ana ortak alan yer alıyor. Uzun ve ince oda, dinlenme ve yeme mekanlarıyla kuyruklu piyanoyu barındırıyor. Piyanonun yanındaki duvar, ses kalitesini iyileştirmek için akustik keçe ile desteklenen ceviz çıtalarıyla kaplanıyor. Çıta duvarın içine gizlenmiş olan döner kapı uyku alanına geçiş sağlıyor.

Ana süitte yatak odasının boyutu sınırlandırılarak spa esintili banyoya ve dolaba öncelik veriliyor. Evde ayrıca mantar zeminli bir yoga odası ve kendi girişi olan hukuk süiti de yer alıyor.

Ana yaşam alanının hemen ötesinde yüzme havuzu bulunuyor. Avluya benzer şekilde betondan bir bank ve bir ateş çukuru yer alan arka bahçe, geceleri gökyüzünü seyretmek için harika bir mekân haline geliyor.

Etiketler

Bir cevap yazın