Arı Müzesinden Çocuklara Jest!

Aydın’ın Çine ilçesinde bulunan ve Türkiye’nin ilk arıcılık müzesi olan Çine Arıcılık Müzesi, arıları çocuklara sevdirmek için çalışıyor.

Çocukların arıların sesini duyabildiği, balın kokusunu alabildiği ve arıcılıkla ilgili bilgilerin verildiği müzede, arı korkusunun yenilmesi sağlanıyor. Müzede, Türkiye’nin dört bir yanından getirilen asırlık arı kovanları da sergileniyor.

Amaçlarının çocuklara doğayı ve arıları sevdirmek olduğunu belirten müze sorumlusu arıcılık teknikeri Hüseyin Basri Çalışkan, kurs da verdiklerini söyledi. Geçmişten günümüze Türkiye’nin çeşitli yörelerine ait asırlık kovanlar, arıcılık tarihiyle ilgili bilgi ve belgelerin yer aldığı müzeyi çocuklara gezdirdiklerini anlatan Çalışkan, şunları kaydetti: “Müzemize gelen çocuklarımızın, arı korkularını yenmeleri için programlar yapıyoruz. Müzemizde ayrıca geçmişten bugüne kovanlarımızı sergilemekteyiz. Ağaç kavuklarından başlayan kovanların sepet örme, ağaç işleme ve günümüzdeki modern ahşap kovanlara doğru bir serüveni var. İspanya’ya ait bilinen ilk mağara resimleri ve Afrika’nın farklı yerlerinden bal avcılığını gösteren mağara resimleri bulunmakta. Yine ülkemizin farklı bölgelerinden kovan tipleri, kara kovan olarak adlandırılan eski kovan tipleri var. Diyarbakır’da, Sivas’ta, Elazığ’da ağaç olmayan bölgelerde topraktan yapılmış, 60-70 yıllık örnekler var. Bir Karadeniz kıyısında 200 yıllık kovanımız var bizim. Kocaman ve ahşap, tek parça ağaçtan yapılmış. Arı kovanları, ülkemizin iklimsel durumu hakkında pratik anlamda bilgi veren hazine deposu. Diğer kısımda Efes antik kentinin simgesi olan paralar üzerindeki arı figürü var. Bu önemlidir, Efesliler kendilerini hep arıyla ifade etmişlerdir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın