Ardışık Hacimlerden Oluşan Brüt Beton Bir Ev

spaceworkers tarafından tasarlanan Casa MF bir dizi ardışık hacimden oluşuyor.

Bu düzensiz monolit benzeri yapının cepheleri, evi dış ortamdan saklayan opak ve yalın hacimlerden oluşan ahşap kalıplı çıplak betondan yapılmış.

Evin yapısı, bir dizi ardışık hacimden oluşuyor. Benzersiz bir mekansal dinamik yaratan ve “L” şeklindeki bir evin vurgulanmasını sağlayan hacimlerin her biri, farklı işlevlere, yüksekliklere ve derinliklere sahip şekilde tasarlanmış.

İki çocuklu bir çift için yapılan bu projede ev sahiplerinin mahremiyetinin korunmasına büyük önem verilmiş. Sokaktan bakıldığında evin içi görünmeyecek şekilde planlanmış. Hacmin genişliği sayesinde ev boydan boya gün ışığı alır şekilde tasarlanmış.

Evin ana girişi, görkemli bir tavan yüksekliğine sahip aslıymış gibi duran çıkıntılı hacimden sağlanmış. Girişin yanında ve ortak alana yakın, yarı halka açık bir alan olan, ailenin samimiyetini özenle koruyan, ev sahiplerinin sık sık toplantı yaptığı bir çalışma alanı yaratılmış.

Ailenin genç bireyleri için, gün ışığını zemine yakın bir seviyede alan ve oyun oynarken oturarak bahçeyi görebilmelerini sağlayan çok amaçlı bir oyun odası tasarlanmış.

Bahçeye ve havuza bağımsız erişime sahip bitişik dört oda, mahremiyet seviyesini en üst seviyede tutarak, iç / dış mekan ilişkisini sürdürür şekilde planlanmış. 3 yatak odasında bulunan banyolar 3 adet dikdörtgen tavan penceresi ve zenith ışıkla aydınlatılmış. Ebeveyn süitinden, ana yatak odası, banyo ve giyinme odası arasındaki geçişe eşlik eden küçük bir iç avlu ile farklı ölçeklerdeki iki hacim birleştirilmiş.

Havuzu da kapsayan ve diğerlerinden uzak olan tek hacim, yandaki evle görsel ilişkiyi engelleyecek ve en aza indirecek şekilde stratejik olarak konumlandırılmış. Dışarıdaki alan ve havuz, salonun, bahçenin ve komşuların görüşünü engelleyen bu hacim ile korunmuş.

Sonuç olarak, sofistike bir şekilde yapılandırılmış ve çevreyle uyumlu bir ilişki koruyan farklı hiyerarşilere sahip cesur ve dokulu bir geometrik yapı ortaya çıkmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın