Architectour: Mimarlar için Kent Rehberi

Virginia Duran, mimari eksende özgün kent maceralarına odaklandığı kent rehberleri için bir Kickstarter kampanyası başlattı. Kampanya 50.000 Euro'ya ulaşırsa, İstanbul mimarisi ve önemli mekanlarını konu alan rehberin basımı da mümkün olacak.

Kentler, gezginler için deneyimler, simge yapılar ve çeşitli manzaralarla dolu. Sadece ikonik yapılara yapılan hac ziyaretlerinde değil, gidilecek mekanlar ve genelde pahalı turlar ile ulaşılan yada tüketim toplumuna yönelik haritalarca yönlendirilen “görülmesi gerekenler” listelerinde kaybolmak olası. 

Sıradaki seyahatinizde yardımcı olabilecek, kentlerdeki ilgi çekici noktalara ait özet bilgilerin bulunduğu mimari kent rehberleri için yeni bir Kickstarter kampanyası başlatıldı.

Kampanyadan sorumlu Londra’lı mimar ve kent plancısı Virginia Duran şöyle açıklıyor:

‘Architectour’, kentleri farklı yollarla keşfetmeyi seven kaşifler için oluşturuldu. Mimari kent rehberi, gezginlerin seyahatlerini özgün bir yolla şekillendirebileceği kentin en iyi mekanlarını bir araya getirerek, bu yerlerin her birinin ziyaret edilip, anlaşılmasını ve fotoğraflanmasını kolaylaştırıyor. Sonuç olarak, yapıları canlı tutmaya biz gezginler yardım ediyor olacağız.

Dünyanın çeşitli yerlerindeki kentler için oluşturulan her bir rehber 300’den fazla keşfedilecek mekan ve 200 ideal eskiz noktasının yanı sıra 700’den fazla saklı nokta ve hikayeden bahsedecek. Gereksiz masraftan kaçınmak amacıyla, nispeten erişimi zor alanlar için ip uçları barındıran ve bu mekanların konumlarını gösteren katlanabilir geniş bir harita da rehberin içerisine eklenmiş. Yağmurlu mutlu gün ve manzara eşliğinde içki gibi rotalar da ayrıca rehberdeki öneriler arasında.

Rehberin bir başka ilgi çekici yönü ise Duran’a göre okuyucuların ilk izlenimini etkileyeceğinden az sayıda fotoğraf bulundurması. Rehberde fotoğraflar yerine mimara ait eskizler bulunuyor, böylece alanı ilk defa ziyaret etme deneyiminden kurtulmak imkansız hale getirilmiş. Açıklamalar ise üç temel konu ile sınırlandırılmış. Bu durum sürükleyici bir seyahate odaklanmış Architectour’un, okuyucular için eşsiz ve daha kişisel bir deneyim oluşturma amacıyla örtüşüyor.

Proje, kendi deneyimlerini ve hikayelerini listelemek için 2012’de ilk defa Chicago rehberini hazırlayan Duran’ın kişisel deneyimi olarak başlamış. Dijital rehber ise geçen sene Ocak ayında 100.000 indirilme sayısı ile sonuçlanan bir ilgi görmüş ve bu durum projenin kapsamını daha da ileri götürmüş.

Proje hayata geçtiğinde rehber yüksek kalitede, sürdürülebilir, mürekkebi dağıtmayan A5 kağıda basılacak ve sayfaları tutan elastik ipiyle sert kapak içerisine ciltlenecek.

15.000 Euro’luk bir hedefle, kampanyanın ilk üç kitabını bu yılın sonlarına doğru basılacak olan Londra, New York ve Paris oluşturacak. Şu anda tüm kazanç bu üç kitabın basımına harcanıyor. Kampanya 50.000 Euro’ya ulaşırsa, İstanbul mimarisi ve önemli mekanlarını konu alan rehberin de basımı mümkün olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın