Archisections Yaratıcı ve İlham Veren Kentler İçin Ulusal Fikir Yarışması Sonuçlandı

Sedeko Mimarlık Sahibi Archisections Başkanı Y. Mimar Sevinç Ormancı yürütücülüğünde, jürisinde akademisyenler, mimarların yer aldığı “Yaratıcı ve İlham Veren Kentler için Ulusal Fikir Yarışması” sonuçları açıklandı.

İlk 10’da dereceye giren projelerin 10 Aralık 2019 tarihinde Swissôtel The Bosphorus’ta gerçekleşen “RE360 Gayrimenkulun Büyük Buluşması” etkinliğinde ilk sergisi yapıldı.

Ödüller İznik Belediye Başkanlığı sponsorluğunda, 14 Aralık 2019 tarihinde İznik Belediye başkanı Kağan Mehmet Usta tarafından takdim edildi ve İznik Belediyesi Yeni Hizmet Binasında 14:00 -17:00 saatleri arasında sergi açılışı ve kolokyum yapıldı. 15 Aralık 2019 tarihinde, dereceye giren öğrenciler ve jüri üyeleri Alligator Boya sponsorluğunda ve Biz Şehir akademisi rehberliğinde İznik gezisini gerçekleştirdi.

Ilk 20 ye giren öğrencilerin projeleri 18 Aralık I.T.U Taşkışla da sergilendi.

ÖDÜL GRUBU

EŞDEĞER MANSİYON 5 – 56158 rumuzlu proje

56148 rumuzlu “Mimarinin Parametrik Evrimi” isimli projenin geliştirdiği stratejik yaklaşım, bu yaklaşımla ortaya çıkan kentin üreme potansiyeli ve bu fikirlerin aktarılmasında kullanılan sunum teknikleri jüri tarafından olumlu bulunmuştur. Elde edilen çıkarımların bir fikir projesinin temsiliyetine dönüşme aşamasındaki yetersizlikleri eleştirilerek eşdeğer mansiyon ödülüne layık görülmüştür.

EŞDEĞER MANSİYON 4 – 17829 rumuzlu proje

17829 rumuzlu projenin mevcut bir dokuyu yeniden değerlendirebilme ve kendisinin çoğalabilme potansiyeli jüri tarafından olumlu bulunmuştur. Ancak projenin mottosu olan “Hiçbir şey kaybolmaz, her şey dönüştürülür” fikrinin eksi kotlarda yeterince hissedilememesi ile mevcut dokunun dönüşümden önceki ve sonraki hallerine dair grafik ifadelerin eksik olması sebebiyle eşdeğer mansiyon ödülüne layık görülmüştür.

EŞDEĞER MANSİYON 3 – 22039 rumuzlu proje

22039 rumuzlu “Pitrogos Yavaş Şehir” isimli projenin yatay eksende kentin içerisine sızma halleri jüri tarafından başarılı bulunmuştur. Ancak proje önerisinin yeterince olgunlaştırılamaması ve kullanılan 3 boyutlu temsil araçlarının fikri yansıtmakta zayıf kalması nedenleriyle eşdeğer mansiyon ödülüne layık görülmüştür.

EŞDEĞER MANSİYON 2 – 11789 rumuzlu proje

11789 rumuzlu “Bio-Towers, 2100” isimli projenin yarışma şartnamesinde belirtilen kavramlarla kurduğu ilişki, ütopyacı senaryo kurgusu, üretmiş olduğu alternatif bir atmosfer ve yaşam alanı jüri tarafından olumlu değerlendirilmiştir. Ancak mevcut doku, durum ve yerle bağlamının kopukluğu ve referanssız, yepyeni bir yaşam ortamı önermesi durumları eleştirilerek eşdeğer mansiyon ödülüne layık görülmüştür.

EŞDEĞER MANSİYON 1 – 39720 rumuzlu proje

39720 rumuzlu “Mobius City” isimli projenin gündelik hayatın birçok alanına dokunan önerisi ve katmanlı yapısı jüri tarafından olumlu değerlendirilmiştir. Fakat bu zengin potansiyelin yalnızca diyagramatik temsil yöntemleri aracılığıyla aktarılması eleştirilmiş, projenin eşdeğer mansiyon ödülü almasına karar verilmiştir.

ÜÇÜNCÜ ÖDÜL – 14161 rumuzlu proje

14161 rumuzlu, “Urban Fractal” isimli projenin yarışma şartnamesinde belirtilen kavramlarla kurduğu ilişki sonucunda ürettiği distopik senaryo jüri tarafından başarılı bulunmuştur. Modern dönem işçi blokları ve türevi mega blokların kurgulanan senaryo perspektifinden yorumlanması da olumlu değerlendirilmiştir. Ancak yorumlanan blokların birbirlerine bağlantılarının yalnızca iki kot ile sınırlandırılması, blokların ara katlarındaki ilişkilerin ve buralardaki ortak yaşam alanlarının eksikliği eleştirilerek, jüri tarafından üçüncülük ödülüne layık görülmüştür.

İKİNCİ ÖDÜL – 25017 rumuzlu proje

25017 rumuzlu, “OCT-VILL, Octagonal Villages” isimli projenin yarışma şartnamesinde aktarılan kavramlarla kurduğu ilişki, kavramsal yaklaşımı, kentsel ölçekteki stratejisi ve önerilen yapısal organizmanın büyüme ve üreme potansiyeli jüri tarafından başarılı bulunmuştur. Yayılımın üç boyutlu ifadeleri desteklenmekle birlikte, kurgulanan kentin zamana dayalı yayılımının daha düzensiz özellikler göstermesinin projenin potansiyellerini artıracağı düşünülerek eleştirilmiş ve jüri tarafından ikincilik ödülüne layık görülmüştür.

BİRİNCİ ÖDÜL – 17385 rumuzlu proje

4.12.2019 tarihinde oylamaya katılan Jüri üyelerinin 8.12.2019 tarihinde yaptığı inceleme sonucunda, birincilik ödülü kazanan projede yer alan eskiz niteliğindeki çizimin Nick Elias’a ait olan ve http://cargocollective.com/nickelias/Water-Conservation-Perception web sayfasında yayımlanmış “Water Conservation Perception” Projesine ait çizim ile örtüştüğü ve esinlenme düzeyini aşarak sunumda kullanılması nedeni ile 1.lik ödülünün iptaline ve verilen derecenin geçersiz sayılmasına oybirliği ile karar verilmiştir.

Detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın