“Araplar Camilerini Türkler Yapsın İstiyor”

Dünyada ses getiren birçok projeye imza atan ünlü mimar Zeynep Fadıllıoğlu'nun tasarımlarına Körfez'den talep yağıyor. Bahreyn'den Suudi Arabistan'a kadar pek çok ülkede camilere Fadıllıoğlu'nun imzası atılacak.

ZF Desing’in sahibi, ünlü tasarımcı ve mimar Zeynep Fadıllıoğlu Sabah yazarı Şelale Kadak’ın aHaber’de yayınlanan İş’te Hayat programına konuk oldu. Başta İstanbul olmak üzere, Berlin, Londra, Kuveyt, St.Tropez, Delhi gibi dünyanın çeşitli yerlerinde, konut, restoran, kulüp, otel, mağaza ve özel etkinlikleri de içeren 50’nin üzerinde projeye imza atan Fadıllıoğlu, İstanbul Anadolu Yakası’nda yaptığı Şakirin Camisi’yle dikkatleri üzerine çekti. Şakirin Camisi’nden sonra Katar’da iki cami projesi çizdiğini anlatan Fadıllıoğlu, “Şu anda da Bahreyn Kralı’na çalışıyoruz ve bir mescit ve bir cami çiziyoruz” dedi. Suudi Arabistan’dan da üçüncü teklifi aldığını dile getiren Fadıllıoğlu, “Dubai’deki dünyanın en büyük yapısı olan Burj Khalife’nin açılışı bizim çizdiğimiz Mihrap’la yapıldı. Ondan sonra cami çizmemiz istendi” dedi. Körfez ülkelerinin mimari yapıya çok fazla önem verdiğini anlatan Fadıllıoğlu, şöyle konuştu: “Bazen çok gösterişli ve ilginç yapılar talep ediliyor bazen de mücevhere benzer mimari istiyorlar. Kültürlerine göre ülkelerin istekleri değişiyor.”

New York’tan Hindistan’a

Hindistan’da 6’ncı projeye başladıklarını, New York da Step Evi için proje gerçekleştirdiklerini dile getiren Fadıllıoğlu, İstanbul’da birçok yalının da restorasyonunu yaptığını dile getirdi. Kopyacılığa da vurgu yapan Fadıllıoğlu, “Çok güzel yapılmış bir eserin kopyasını yapmak hata. Bu çağa imzamızı atmazsak yeni nesiller bizim çağımızda kimsenin yaşamamış olduğunu sanacak. Manhattan’dakilere benzer, Amerikan kopyası binalarımız var. Veyahut eskinin kopyaları var. ‘Kötü bir şey yapılacağına Boğaz yalısının kopyasını yapsın’ diyoruz ama bu bir acizlik getiriyor” dedi.

Tasarım Yangını Azaltır

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’un ilk akıllı binalarından biri olan Polat Towers’ta çıkan yangınla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Fadıllıoğlu, şöyle devam etti: “Başarılı bir yapı gibi gözüküyor. Yangının içeriye yansımaması akıllıca yapılan tasarımla da alakalı. Yurtdışında bu kurallar var. Böyle durumlarda inşaatı yaparken belirli kalınlıklarda kapılarla yangının başka yere yayılması önleniyor. Hatta kullanılan tekstil ürünlerinin yanmaz özellikte olmasına dikkat ediliyor. Otel gibi büyük binalarda bu konularda uzmanlarla çalışmak gerekiyor. Son projemiz olan Martı Otel’de biz de buna dikkat ettik.”

Etiketler

Bir yanıt yazın