Aranya Sanat Merkezi

Şanghaylı mimarlık ofisi Neri & Hu’nun tasarladığı sanat merkezi, yuvarlak iç avluluya sahip dörtgen masif bir betonarme kütle.

Çin’in Qinhuangdao kentinde kurdukları tatil tesisleri ile meşhur Aranya şirketi, Neri & Hu’dan hem tatil köyünün konukları hem de ziyaretçilerine hitap edecek bir sanat mekanı tasarlamasını istemiş.

Tasarımcılar, doğa ile bütünlüklü bir deneyim sunan meşhur Aranya tesisi ve sakinleri için tüm bu bağlamı göz önünde bulunduran bir tasarım yapmaya karar vermiş.

Yapının biçim, üslup ve geometrisinden de okunabileceği üzere, Lyndon Neri and Rossana Hu, ziyaretçi ve tatil köyü sakinlerinin birbirleri ve sanat ile bir araya gelebileceği huzurlu bir yapı tasarlamış.

Konik kütlenin etrafını sardığı avlu hem havuz olarak hem de eğer istenilirse suyun drene edilmesinin ardından, kaskatlı zemini sayesinde bir forum/etkinlik alanı olarak kullanılabiliyor.

Yapıda sergi alanları dışında, kafe, çeşitli etkinlikler için çok işlevli mekanlar, açık hava amfitiyatrosu ve 360 derece manzaralı bir çatı terası da mevcut.

Etiketler

1 Yorum

  • orhan-keles says:

    Aslında ağır bir kütle.Betonun agırlıgı ilk bakışta çok etkiliyor fakat cephelerde yapılan oynamalarla/parça çıkarımları ile kütle özel bir kimlige bürünmüş.Cephenin arkasında sıralı olmayan dağınık şeffaf bölümler ile de net bir ışık gücü yerine dağınık ama etkileyici aydınlatma konsepti düşünülmüş.Karanlıkta ise yapay aydınlatma cephede önemli bir unsur olarak çok etkileyici buldum.

Bir yanıt yazın