Aranya “Cloud Center” MAD Architects Tarafından Tasarlandı

Çin’in Qinhuangdao kentindeki Aranya "Cloud Center" MAD Architects tarafından tasarlandı.

Çin’in kuzeydoğusundaki doğal Beidaihe kıyı şeridine yakın bir konumda yer alan 2.579 m²’lik yapı, “deniz kenarında yüzen bir bulut” biçiminde tasarlandı. Proje tamamlandığı zaman Çin’in en canlı sahillerinden biri olan Aranya’da sanat ve kültür toplulukları için çok amaçlı yeni bir kamusal alan görevi görecek.

Basın toplantı salonu, küçük bir tiyatro ve sergi alanı içeren yapı çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde tasarlandı. Yapının çevresinde “beyaz taş bahçe” tasarlanması amaçlanıyor.
Uzaktan bakıldığında yapı; ışık, gökyüzü ve manzaranın etkisi ile yansıtıcı bir forma sahip. Yapının, yalın ve saf estetiği; yüzen bir form oluşturan hiperbolik beyaz vitray bir cephe ile elde ediliyor. Yapıya yaklaşıldığında dolambaçlı bir giriş yolu açılıyor ve yapının bulut benzeri formu görünür hale geliyor. Girişteki havuz hem yapıyı hem de gökyüzünü yansıtarak mimari ve doğa ile iç ve dış arasındaki sınırı bulanıklaştırıyor.

Yapının “bulut”su formu, en büyüğü 30 metre uzunluğuna ulaşan bir dizi konsollar ile mümkün oluyor. Bu konsolların bir sonucu olarak, binanın düz beyaz kütlesi, içeriden veya dışarıdan bakıldığında, ağırlıklı olarak sırlı bir zemin kat üzerinde yüzüyor gibi görünüyor. “Bulut” kütlesi, tüm yapıya destek sağlayan ve kolonsuz iç mekanı mümkün kılan yapının merkezi çekirdeğinden dengeli ve asılı.

Yapının birincil iç alanı olan çok amaçlı oda, kıvrımlı bir tavan ile gökyüzüne doğru uzanıyor. Boşlukların üzerinde, bir dizi çatı penceresi, yapının enerji verimliliğini artırmak için iç mekana bol miktarda doğal ışık girmesini sağlıyor. Binanın açık alanları ve hareketli duvarları, sergilerin, tiyatro gösterilerinin, konferansların ve çeşitli diğer işlevlerin ihtiyaçlarını karşılamak için yüksek derecede mekansal esneklik sunuyor.

Yapının dış cephesini çevreleyen alçak dairesel duvar, gerçeklikten kopuk sakin bir manzaranın sınırını oluşturuyor. Bu kozmik tema, bir dizi beyaz kayanın ve dalgalı yeşilliklerin evren boyunca noktalı yüzen gezegenlerin görüntülerini çağrıştırdığı bahçede devam ediyor.

Cloud Center’ın yapımına Mart 2021’de başlandı. Projenin 2021 yılı sonunda tamamlanması ve 2022 yılında açılması bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın