Araçlara Kapalı İlk IKEA Binası Avusturya’da Açıldı

Araçlara Kapalı İlk IKEA Binası Avusturya’da Açıldı

Viyana'nın merkezinde yer alan, araç trafiğine kapalı IKEA mağazası, Querkraft Architekten tarafından yalnızca yürüyerek veya toplu taşıma araçlarıyla erişilebilecek şekilde tasarlandı.

Querkraft Architekten’in park yeri olmadan tasarladığı şehir içi IKEA Vienna Westbahnhof mağazasının cephesi ağaç ve bitkilerle çevrili ızgara bir forma sahip.

IKEA’ya göre, 2020’de tasarımı ortaya çıkan bu yedi katlı mağaza “radikal olarak değişen müşteri ve mobilite davranışlarına” bir yanıt ve “sürdürülebilir alışveriş deneyimi” yaratma tutkusunun bir ürünü.

Yayalara yönelik oluşuyla çığır açan mağaza, insanların satın aldıklarını eve götürmek zorunda kalmamaları için gün içinde eve teslim hizmeti de veriyor. Spontane olarak içeri girenlerden daha uzun ve planlı alışveriş gezisinde olanlara kadar çeşitli müşterilerin ziyaretlerini karşılamak amacıyla binaya 3 farklı giriş tasarlanmış. Bu giriş alanlarının tümü, büyük alışveriş caddesi Mariahilferstrasse ile bağlantılı şekilde konumlanıyor.

Şehrin merkezindeki mağazaya toplu taşıma ile kolayca ulaşılabiliyor. Araçsız sisteme geçiş kararını tüketici davranışlarını göz önünde bulundurarak aldığını ifade eden IKEA şöyle diyor: “Şehir içi bölgelerde yaşayan Viyanalılar’ın yaklaşık üçte ikisinin artık arabası bile yok. Toplu taşıma araçlarıyla geliyorlar, yürüyorlar veya bisiklete biniyorlar. IKEA Vienna Westbahnhof, tüm bu değişen davranışlara hizmet ediyor.”

IKEA Vienna Westbahnhof’u “iyi bir komşu” olarak nitelendiren Querkraft Architekten, mağazanın perakende ve kentsel tasarımın geleceğini temsil etmesini umuyor.

Mimarlık ofisi tasarımları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu bina, yaşayan, ekolojik bir şehrin geleceğine ve ayrıca perakendeciliğin geleceğine önemli bir katkı sağlıyor. Burası davetkar bir çatı terasına sahip ve toplu taşıma sistemiyle iyi bağlantıları olan kentsel bir IKEA” ifadelerinde bulundu.

IKEA Vienna Westbahnhof’un ızgara benzeri cephesi Querkraft Architekten tarafından bir kitaplık fikrinden ilham alınarak modellenmiş ve değişen ihtiyaçlara kolayca uyarlanabiliyor.

4,5 metre derinliğinde çelik ve betondan yapılmış ızgara cephe, mekanlara çerçeveli bir görünüm sunuyor. Mekanın işlev esnekliğini arttıran bu cephe tasarımı; mağaza ve hizmetlerin genişlediği teraslar, açık alanlar ve odalar içeriyor.

IKEA Vienna Westbahnhof’un bir diğer alışılmamış özelliği de Querkraft Architekten’in üst katlarında bir hostele yer vermesi. Yedi katlı yapının ilk dört katında IKEA ürünleri sergilenirken, en üst iki katta 345 yataklı bir hostel, restoranlar ve fotovoltaik sistem içeren bir çatı bahçesi bulunuyor.

Zemin kat, üst katların tümüne, ziyaretçilerin farklı katlar arasında bakmalarına da olanak tanıyan geniş bir atriyum ile bağlantılı.

Bu ızgaralı yapı aynı zamanda “doğal iklimlendirme sistemi” görevi görmesi ve çevredeki havanın temizlenmesine yardımcı olması beklenen 160 saksılı ağaç ve tırmanma bitkisi için de alan sağlıyor. IKEA Westbahnhof uyguladığı araçsız konsepte geçiş, sürdürülebilir malzeme seçimi, enerji tasarruf sistemleri ve çatı bahçesi yöntemler ile BREEAM Mükemmellik Sertifikası’nı almayı hedefliyor.

Mimarlık ofisi, yaptığı bilgisayar simülasyonları ile bitki ekiminin mağazanın etrafındaki sıcaklığı yaklaşık 1,5 santigrat derece azaltabileceğini söylüyor.

IKEA, bunun mağazanın “Viyana’da ikonik bir buluşma yeri” olmasına katkıda bulunacağını umuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın