Arabaların Düşeyde İstiflendiği Bir Otopark: Future Car Park

Daniel Statham Studio, Çin'in Hangzhou kentinde, tam otomatik bir asansör sistemi kullanıldığı ve arabaların düşeyde istiflendiği bir otopark tasarladı.

Fotoğraflar: RAWVISION

Future Car Park adını taşıyan yapı, şehrin merkezi iş bölgesinde yer alıyor ve 500 araçlık kapasiteye sahip. Otopark, merkezden çatıya doğru genişleyen birbirine bağlantılı dairesel kulelerden oluşuyor.

Future Car Park’ın merkezindeki üç dairesel kule, arabalar için kullanılırken, diğer üç kule, ziyaretçileri bir asansör sistemi aracılığıyla zemin kotundan çatı katına kadar taşıyor. Alanın köşelerinde yer alan ilave dört dikey kulede ise yangın merdivenleri bulunuyor.

Otopark, araç bırakmadan park etme ve teslim almaya kadar tüm park etme sürecini kapsayan gelişmiş bir otomatik park sistemi ile donatılmış.

Arabalar, insanların ve arabaların farklı kulelere ayrıldığı bodrum katında sürülebiliyor. Aynı zamanda daha sonra da bodrum katındaki park alanlarına veya asansörler aracılığıyla kulelere götürülebiliyor.

Araç sahibi tarafından belirlenen gerekli park süresine göre otomatik park sistemi tarafından her araba için belirlenmiş bir park yeri seçiliyor. Ardından sistem sayesinde, tahmini toplama zamanı yaklaştıkça park düzenlemeleri sürekli olarak ayarlanıyor.

Otoparkın cephesinde metal panjurların kullanılması, kulelerin içindeki otomatikleştirilmiş park sistemini deneyimleme fırsatı veren bir şeffaflık etkisi yaratmış.

Geçirgen kaplama detayı aynı zamanda ışığın binaya girmesine izin verip doğal havalandırma sistemi görevi görüyor.

Ayrıca bu sistemin binayı ısıtmak ve soğutmak için gereken mekanik ekipmanı da azalttığını iddia ediyor.

Future Car Park kulelerinin formu “ağaçların gölgesi” gibi kentte bir gölge alan yaratarak çevresindeki park alanına da atıfta bulunuyor.

Çatı bahçesi ve seyir platformları, halka sosyal alanlar sağlamayı amaçlarken şehir manzaralı etkinliklere ve sergilere ev sahipliği yapacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın