Apple ve Foster + Partners’dan Yeni Nesil Mağaza

"Kent Meydanı" konseptli yeni nesil Apple mağazalarından ilki, Chicago'da açıldı. Foster + Partners tarafından tasarlanan Apple Michigan Avenue, kalıplaşmış mağaza algısını kamusal bir deneyime çeviriyor.

Apple, projenin Chicago Nehri’nin yeniden canlandırılması çalışmalarına destek sağlayabilmesi adına süreç boyunca kent yönetimi ile birlikte hareket etti. Projenin başından beri bütün fikirlerin tamamen yarı-peyzaj konsepti üzerine olduğunu berlirten Foster + Partners’ın yönetici ortaklarından Stefan Behling, bu çalışmanın yalnızca bir mağazadan ibaret olmadığını ifade ederek, projeyi “bir kentsel yenileme fikri”  olarak tanımlıyor.


Görseller: Nigel Young, Foster + Partners

Steve Jobs Theatre’da kullanılan mimari dili devam ettiren Apple Michigan Avenue, sahip olduğu transparan cephe sistemi ile iç ve dış mekanlar arasındaki sınırı ortadan kaldırıyor. Apple’ın tasarımdan sorumlu yöneticisi Jonathan Ive’a göre ise Apple Michigan Avenue, iç ve dış mekan arasındaki sınırların kaldırılması; önemli kentsel bağlantıların yeniden canlandırılması ile alakalı.

(Yapı,) su ile ilişiği kesilmiş tarihi kent meydanının yeniden (nehir ile) bütünlüğünü sağlıyor ve Chicago’ya nehre doğru yönelen dinamik bir alan sunuyor.

Yaklaşık on metre yüksekliğindeki cam cepheler üzerinde yer alan çatı, iç mekanda yer alan dört adet sütunla destekleniyor. Ultra ince karbon fiber çatı, ziyaretçilere Apple’ın ikonik ürünü MacBook’u andıracak şekilde tasarlandı. İç mekan, amfitiyatroyu andıran bir alan olarak tasarlanan “Forum” etrafında şekilleniyor. Chicago Tribune binası bitişiğinde yer alan Pioneer Court üzerinden giriş yapan ziyaretçiler için bina, nehrin izlenebileceği bir manzara noktası oluşturuyor.

Foster + Partners’ın yayınladığı basın metnine göre bu yapı, “yaratıcılık, eğitim ve eğlence için yaşayan bir kaynak” olarak faaliyet gösterecek. Apple ise bu yeni mağazayı taçlandırmak adına “The Chicago Series” adını verdiği bir eğitim projesi başlattı. Bir ay sürecek proje kapsamında fotoğrafçılık, müzik, kodlama ve aplikasyon tasarımı gibi yaratıcı dallar üzerine çeşitli eğitimler verilecek.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın