Apartman Dairesinde Ahşaptan Galeriler

Mimarlık ve araştırma stüdyosu Gheorge, Viyana’da yenileme projesi kapsamında bir çatı katı dairesi tasarladı.

Fotoğraflar: Frame9

Viyana’nın 13. bölgesindeki tarihi bir binada yer alan dairenin en üst katı, bir çift ve çocukları arasındaki etkileşimi arttırmaya yönelik detaylar düşünülerek tasarlanmış. Bu amaçla yapıya iki üçgen çapraz lamine ahşap yapı yerleştirilmiş.

Alanın her iki ucuna hakim olan iki çapraz lamine ahşap (CLT) yapı; bina sakinlerine çalışabilecekleri, oynayabilecekleri ve aşağıdaki açık plan oturma ve yemek alanına bakabilecekleri yerler sağlıyor.

698 adet kalastan oluşan yapılarda raflar, depolama alanı, oturma alanları ve masalar bulunuyor. Her ikisine de bir dizi ahşap merdivenle ulaşılıyor.

Gheorghe’nin kurucu ortağı Andrei Gheorghe, “Estetik ve pratik bir bağlantı oluşturmak, ek mekansal işlevler kazanmak, geniş ara alanı çok işlevli hale getirmek ve onu bir toplantı yeri haline getirmek istedik,” diyor.

Viyana merkezli stüdyo “sürdürülebilir, benzersiz ve işlevsel” bir alana ihtiyaç duyan aile için tasarladığı çatı katı dairede, yeniden kullanılabilir sıcak tonlu ahşap kullanmayı tercih etmiş.

Gheorghe, “Bu bizim için mükemmel bir malzeme, bir yandan gerekli yapısal gücü ve boyutları sunarken, aynı zamanda yeniden kullanım imkanı da sunuyor,” diye ekliyor.

İkiye beş ölçüsündeki kalaslar, yerel bir marangozluk şirketi tarafından CNC makineleri ile öğütülmüş ardından yapboz benzeri bir şekil vermek için 3D modelleme teknikleri ve komut dosyası teknolojisi kullanılarak inşa edilmiş. Bu aynı zamanda stüdyonun projeye Puzzle Link ismi vermesine yol açmış.

Mimarlık ofisi, mekanı dönüştürürken aynı zamanda orijinal tarihsel özelliklerini de korumaya çalışmış. Müşteri tarafından kurtarılıp depolanan ve binanın orijinal merdivenini kaplayan Viyana karoları temizlenmiş. Ardından terasın yanında yer alan yükseltilmiş platformun zemini için yeniden kullanılmış.

Kaplı MDF, kağıt ve akrilik reçineden yapılmış siyah depolama ünitesi, açık plan mekanlarda beyaz boyalı ahşap mobilyalarla kontrast oluşturuyor. Diğer alanlarda, bir çatı penceresi eğimli çatıyı noktalıyor ve birkaç küçük pencereyle birlikte alanı doğal ışıkla dolduruyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın