Antik Yol, Asfaltın Altından Çıkarılacak

Denizli Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti'nde yapılacak arkeolojik çalışmayla 2 bin yıllık tarihi yol, turizme kazandırılacak.

Beyaz cennet Pamukkale’deki Hierapolis Antik Kenti’nin 2 bin yıllık tarihi yolunun üzerine 30 yıl önce dökülen asfalt zemin kaldırıldı. Restore çalışmalarının tamamlanmasının ardından turistler asfalt zemin yerine antik yoldan yürüyecek.

Araçlar kullanıyordu

Hierapolis Antik Kenti’nin 56 yıldır kazı çalışmalarını sürdüren İtalyan Kazı Heyeti ile Denizli Valiliği bu yıl ilk kez işbirliğine gitmişti. Kazılara Türk arkeologların da katılmasıyla birlikte antik kentin birçok yerinde kazı çalışmaları başlatıldı. Türk arkeologların katıldığı ilk kazı sezonunda, 30 yıl önce antik taş yolda yapılan asfalt zeminin kaldırılması kararlaştırıldı. Aydın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun da onayladığı çalışma için Pamukkale kuzey kapısından başlayıp nekropolün içinden geçerek antik kente ulaşan yoldaki asfalt söküldü. Pamukkale’ye kuzey kapısından gelen turistlerin toz veya çamurdan etkilenmemesi ve araçların girişi için 1983 yılında yapılan asfalt yolun altındaki tarihi taş yol ortaya çıkarıldı. Yolun antik dönemdeki halini alması için zeminde restore çalışması yapılacağı dile getirildi. Restore çalışmasının ardından turistlerin asfalt zemin yerine antik yoldan yürüyeceği belirtildi.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, tarihi yolun yıllardır asfalt altında kaldığını belirterek, “Asfalt ve üzerindeki toprak kaldırılınca dönemin şehre girişi olarak kullanılan tarihi taş yol ortaya çıktı. Bu muhteşem” diye konuştu. Antik yolun yıllarca asfaltın altında kalmasının üzücü olduğunu dile getiren Vali Demir, “Yol tamamen temizlenip, restore edildikten sonra çok harikulade bir görüntü ortaya çıkacak. Kuzey kapısından girdikten sonra antik taş yoldan, Kuzey Nekropolü’nün içinden geçerek antik şehre girilecek. Bu yerli ve yabancı turistlere muhteşem bir haz yaşatacak” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın