Antik Kent Üzerine Alışveriş Merkezi

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Mudanya’da Myrleia Antik Kenti üzerine alışveriş merkezi yapıldığını belirterek, TBMM’ye, İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Demiröz, önergede, “Tarihi bir değerimizin üzerine beton dökülerek AVM yapılmasının önüne geçmek için bir girişiminiz olacak mıdır?” diye sordu.

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Mudanya’da Myrleia Antik Kenti’nin üzerinde yapımı süren alışveriş merkezi inşaatıyla ilgili İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Myrleia Antik Kenti’nin bulunduğu alanın imara açıldığını ve 23 Eylül 2012 tarihinde aldığı ruhsat ile özel bir şirket tarafından bölgede AVM yapmak üzere inşaata başlandığını anımsattı. İlhan Demiröz, iki bakana, “Bazı kaynaklarda M.Ö. 8 yüzyıla dayanan bir tarihe sahip olduğu ifade edilen Myrleia Antik Kenti Bursa ve ülkemiz için tarihi bir zenginlik ve miras değil midir?” diye sordu.

Önergesinde Bursa kamuoyunun, sivil toplum kuruluşlarının, akademik odaların, meslek örgütlerinin, tarihi mirasın korunması yönündeki ortak taleplerine karşılık; Mudanya Belediyesi, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile Müze Müdürlüğü’nün antik kentin üzerine AVM yapılmasına neden müsaade ettiğinin açıklanmasını isteyen İlhan Demiröz, ayrıca şu soruları yöneltti:

“Adli ve hukuki süreci devam eden AVM inşaatına, Mudanya ilçe belediyesi ve Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü’nün göz yummasının altında yatan nedenler nelerdir? 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı olarak Myrleia Antik Kenti üzerinde yapılmakta olan inşaatın devamına izin verilmesi, tarihi ve kültürel değerlerimizin yok edilmesi kapsamında işlenen bir suç teşkil etmemekte midir? Bakanlığınız, bugüne kadar cereyan eden gelişmelerle ilgili bölgede herhangi bir inceleme, değerlendirme çalışması yapmış mıdır; sonuçları nelerdir? Bakan olarak tarihi bir değerimizin üzerine beton dökülerek AVM yapılmasının önüne geçmek için bir girişiminiz olacak mıdır? Söz konusu bölgede gerekli yüzey araştırması, sondaj ve kazı çalışmalarının gerçekleştirilerek çok zengin bir medeniyete beşiklik etmiş bölgemizin kültürümüze ve turizmimize kazandırılması yönünde bakanlık nezdinde bir girişimizin olacak mıdır?”

Etiketler

Bir yanıt yazın