“Antik kent müze olsun”

Mryleia Antik Kent Platformu üyeleri, Mudanya’daki tarihi mekanın gün yüzüne çıkartılarak müze yapılmasını istedi.

Platform üyelerinin Mudanya İskelesinde düzenlediği “Mryleia Günyüzü’ne Çıkarılsın, Müze Olarak Düzenlensin” yürüyüşüne Bursa Barosu, Bursa Kent Konseyi Arkeoloji Çalışma Grubu, Bursa Tabip Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği, ÇGD gibi STK temsilcileri katıldı.

Bursa Asfaltı üzerinde bulunan alana AVM yapmak için başlanılan çalışmalarda antik kent kalıntıları çıkması üzerine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından durdurulmuştu. Antik kentin ilçeye kazandırılması gerektiğine dikkat çeken TMMOB İKK Sekreteri Fikri Düşünceli, “Marmara Denizi kıyısındaki en önemli ilçelerinden Mudanya’da Mryleia Antik Kenti ise Bursa’da bulunan en önemli tarihi ve kültürel mirastan biri olarak toprak altında kalmış önemli bir antik kenttir. Tarihi ve kültürel değerler, geçmişten geleceğe taşınması gereken insanlığın ortak mirasıdır ve hem dünyada hem de ülkemizde uluslar arası ve ulusal düzeyde yasalarla koruma altındadır. Ancak bu değerlerin yeterince korunduğunu söylemek mümkün değildir. Birçok tarihi ve kültürel miras yanlış kentleşme ve rant amaçlı projelerle yok edilmektedir. Tarihi ve kültürel değerlerin yok edilmesine ve sermayeye rant sağlanmasına yönelik olan bu proje aynı zamanda, 2014 yılı için UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmeye aday durumunda olan Bursa kenti için ciddi bir çelişki de oluşturmaktadır” dedi.

“Antik Kent Müze Olsun”

Düşünceli, Bursa halkının tarihine ve geleceğine sahip çıktığını ifade ederek, “Antik kentin üzerinde yapılmak istenen bu AVM ve benzin istasyonu projesine de itiraz ediyor. Bu yanlış proje ile ilgili olarak, Çağdaş Hukukçular Derneği Bursa Şubesi’nin, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvurusu üzerine, Kurul kararı ile (yeniden yapılacak bir değerlendirmeye kadar) inşaat durduruldu. Bizler projenin iptal edilmesini istiyoruz. Bölgede arkeolojik çalışmaların süratle başlatılması ve antik kentin gün yüzüne çıkarılmasını ve bölgenin Mryleia Antik Kent Müzesi olarak düzenlenmesini talep ediyoruz”

Etiketler

Bir yanıt yazın