Antarktika’daki Araştırma Üssünde Bir Sanat Enstalasyonu

Antarktika’daki Araştırma Üssünde Bir Sanat Enstalasyonu

Kiev merkezli mimarlık ofisi Balbek Bureau Antarktika'da penguenlerin yaşam alanlarının yakınında bulunan Vernadsky Araştırma Üssü'nün olduğu yerde "Home. Memories" adlı bir enstalasyon projesi tasarladı.

Balbek Bureau, Antarktika’da Galindez Adası’ndaki bir Ukrayna araştırma istasyonu olan Vernadsky Araştırma Üssü’nde hizmet dışı bırakılan bir yakıt tankını yeniden tasarlamakla görevlendirilmiş.

Antarktika Ulusal Araştırma Merkezi tarafından Silpo perakende zincirinin desteğiyle yaptırılan enstalasyon, turistler için bir cazibe merkezi, üst katta yaşayan kutup araştırmacıları için ise “evden uzakta bir ev” olarak tasarlanmış.

Kolayca montaj edilebilir ve şiddetli hava koşullarına karşı dayanıklı olması hedeflenen projenin adada yaşayan 3.500 penguene rahatsızlık vermemesi de düşünülmüş. Enstalasyonun, penguenler yapıyı sıcak karşılamaya devam ettiği sürece peyzajda kalması amaçlanıyor.

Ofis, Ukrayna kırsalındaki bir evin görüntüsüne dayanarak, karakalem çizimini andıran hassas bir metal çerçevenin tankın etrafını sardığı bir enstalasyon tasarlamış. Tankın dış duvarlarında, Ukrayna ulusal kostümlerinde kullanılan işlemeli bir gömlek olan vyshyvanka parçası ile UNESCO listesindeki Kosiv boyalı seramiklerinin bir örneği gibi epoksi reçine ile kaplanmış sembolik hatıraları sergileyen panoların bulunduğu mini bir sergiye yer verilmiş.

Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle proje yeni bir anlam kazanmış. Enstalasyonu oluşturan demonte parçalar 2022 baharında Vernadsky üssüne teslim edilmiş, ancak savaş şiddetlendiğinden inşaat askıya alınmış. İlerleyen dönemde bir dayanışma ruhu ile Balbek Bureau kurucusu mimar Slava Balbek ve inşaatan sorumlu şirket Wonder Workshop’un başkanı Dmytro Zinoviev Antarktika’ya giderek projeyi tamamlamış.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın