Antalya’da Dokuma Fabrikası Parka Dönüştürüldü

Antalya Kepez Belediyesi, tarihi Dokuma Fabrikası'nı yenileyerek bahçesini Kent Parkı olarak kullanıma açıyor.

Dokuma Fabrikası’nda hukuki süreçlerin tamamlanmasının ardından orijinal haliyle, hatıralarıyla halka açma çalışmaları başladı. 

Dokuma’da, ilk olarak 70 dönümlük koruluk alan, kent parkı olarak Antalyalılarla buluşuyor. Yapımı tamamlanan Dokuma Kent Parkı, bu ay sonunda Antalyalıların hizmetinde olacak.

Çalışmalar, belediye meclis kararı ile kurulan Dokuma Çalışma Grubu’nun hazırladığı rapora göre yapılıyor. Yenileme çalışmalarında tesisteki orijinal dokunun bozulmamasına, yeşil dokuya zarar verilmemesine büyük önem veriliyor.

Kepez Belediyesi, fabrika binasının bir kısmını bilim merkezi, kreşi oyuncak müzesi, idare binasını Dokuma müzesi, yemekhaneyi ise Dokuma Fabrikası çalışanları için lokal haline getirecek. Nizamiye bahçesinde ise klasik araçlar da sergilenecek.

Dokuma’da ne oldu?

1961’de açılan Dokuma Fabrikası’nda üretim, zarar ettiği gerekçesiyle 2003’te durdu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Antalya için önemli bir değer olan Dokuma’yı, 2005’te Kepez Belediyesi’ne tahsis etti. Dönemin belediye başkanı, 488 dönümden oluşan Dokuma Fabrikası kompleksinin üst kullanım hakkını, ihalesiz olarak özel bir şirkete verdi. Tahsisin iptali için dava açılarak tahsisin iptaliyle ilgili yargı kararı, 2012 yılının sonlarında kesinleşti.

Başkan Hakan Tütüncü, yargı kararının kesinleşmesinden sonra 2009’daki ‘Dokuma alanını halka açma’ sözünü yerine getirmek için çalışmaları başlattı. Bu kapsamda Kepez Belediye Meclisi kararı ile kent dinamiklerinin temsilcilerinden oluşan Dokuma Çalışma Grubu kuruldu.

Çalışma grubu, 11 ayrı fikir alma toplantısının ardından hazırladığı raporu meclise sundu. Meclisin onayladığı rapora göre Dokuma’da yenileme çalışmalarına geçildi.
Yenileme çalışması Kepez Belediyesi’nin yüzde 99,9 hissedarı olduğu Dokuma AŞ tarafından gerçekleştiriliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın