Antalya’da bir “ekopark”

Antalya'da altı yıl önce açılan ekopark, dünyada ve Türkiye'de yok olma tehlikesi içinde olan canlılar için yuva oldu...

Tekirova beldesinde 40 bin metrekare alanda oluşturulan ve dünyanın ilk flora-herpetofauna (bitki, sürüngen ve amfibi) doku minyatür çalışması olan ekopark, Türkiye ve dünyada soyları ve türleri yok olma tehlikesi altındaki sürüngenlere ve bitkilere yaşam imkanı sağlıyor.

Parkta yer alan milyonlarca canlı, yapay ortamda doğal yaşam alanlarını oluşturuyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinden koruma altında bulunan türler, buraya getirilerek çoğalmaları ve belli bir güce erişmeleri sağlandıktan sonra tekrar anavatanlarına gönderiliyor. Bu amaçla ekoparkta bulunan Nil timsahlarının üreme ve doğada kalma yeteneğine ulaşan sekiz yavrusuyla 75 boa yılanı, bu yıl anavatanlarına gönderilerek doğal ortamlarına bırakılacak.

Ekoparkın kurucusu Selami Tomruk, Türkiye’deki zehirli-zehirsiz tüm yılan türleri, bukalemunlar, kertenkele çeşitleriyle amfibilerin ekoparkta kendilerine uygun doğal ortamları oluşturarak yaşadığını anlatıyor.

Tomruk, ayrıca yurtdışından getirilen piton, mercan, boa, yine boa ailesinden olan anakondalarla zehirli yılanlardan engerek, kobra, mamba ve çıngıraklı yılan, dev varanlar, timsah ve pek çok kaplumbağa türünün de burada korunduğu bilgisini veriyor.

Parkta 360 bin kök şifalı bitkinin yanı sıra dünyanın tropik ve yarı tropik kuşaklarından getirilen binlerce egzotik bitki ve ağaç türleri de yer alıyor.

Ekoparkta bulunan yabancı türlerin neredeyse tamamı CITES (koruma) belgesi ve resmi kayıt altında. Yavrulara doğal ortamlarında yaşamaları için özel bir beslenme programı uyguladıklarını belirten Tomruk, “Doğada bu türlerin her 100 tanesinden 1’i, bizdeyse tamamı yaşıyor. Çoklu beslemeyle kas güçlerini geliştiriyoruz. Sıkarak, boğarak beslenmeleri ve anavatanlarında hayatta kalmaları için canlılarla besleniyorlar” diyor.

Halihazırda ekoparkta 28’i yerli, 70’i yabancı olmak üzere toplam 3 bin 500 yılan, 75 bin akrep, 6.5 milyon kurbağa, 40 binden fazla kertenkele, 1000 su yılanı ve sivrisinek lavralarıyla beslenen 7 milyon balık bulunuyor.

Ayrıca 361 şifalı bitki türüyle 400 endemik Akdeniz bitkisinin yanı sıra 2 bin 500 ayrı türde 1.5 milyon kaktüs burada yaşıyor. Bu nedenle balarılarının ağaçlarda doğal kovanlar oluşturduklarını anlatan Tomruk, Hatay, Gümüşhane, Trakya ve Çanakkale’ye de ekopark kuracaklarının da müjdesini veriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın