Antalya Yeni Stadına Kavuşuyor

Antalya Arena, güneşten 550 konutun tükettiği elektriği üretiyor.

Antalyaspor’un Beşiktaş maçıyla kapılarını açacağı 33 bin kişilik yeni stadı Antalya Arena’nın çatısındaki güneş enerjisi panelleri, bir günde 550 konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretiyor.

Antalya’da geçen yıl haziran ayında 96 dönümlük arazide temeli atılan 33 bin kişilik stadyumda inşaat çalışması sona erdi. Tam daire şekliyle arena görünümünü andıran statta koltuk montajı da tamamlandı. Soyunma odaları, yedek kulübesi ve locası tamamlanan statta, ses ve görüntü sistemi de hazırlandı. Türkiye’deki futbol sahalarından farklı bir özelliğe sahip stadın 16 bin metrekarelik çatısı, tribünlerin üzerini kapatıyor. Çatının 12 bin metrekarelik bölümündeki 1.4 megawatt enerji gücüne sahip güneş panelleri, 16 Eylül’den itibaren şehir şebekesine elektrik veriyor.

DÜNYANIN EN FAZLA ELEKTRİK ÜRETEN STADI

Günde ortalama 7 bin 200 kilowatt/saat enerji üreten stat Türkiye’de ilk, dünyada ise kapasitesiyle en fazla enerji üreten spor kompleksi özelliğine sahip. UEFA kriterlerine uygun şekilde hazırlanan statta 38 tane 20 kişilik, 4 grup, 1 de protokol locası yer alıyor. 8 bin metrekarelik ticari alan ile 1200 araçlık otoparkı bulunan stadın karşılıklı iki skorboardu bulunuyor. Taraftar için farklı yönlere giriş- çıkış alanı ayrılan statta, yüz tanımaya uygun kameraların da yer aldığı üst düzeyde güvenlik önemleri mevcut.

8 METREKARELİK ALAN GÜNEŞ GÖRMÜYOR

Mimari yapısı nedeniyle stadın güney tribünü önünde yeterince güneş almayan çimlere ışıklandırma ve havalandırma desteğiyle ‘yoğun bakım’ çalışması uygulanıyor. Stat zeminin 113 metrekarelik çim bölümünün sadece güney tribünü önündeki 8 metrekarelik alanda yaşanan sorunlu bölgede iyileşme sürecinde aksilik yaşanmazsa, Antalyaspor ligin 9’uncu haftasındaki Beşiktaş maçını yeni stadında oynayacak.

1 AYDA TÜKETTİĞİ ENERJİYİ 1 GÜNDE ÜRETECEK

Proje müdürü Yaşar Aydın, stadın elektrik enerjisi üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük, Türkiye’de ilk spor tesisi olma özelliğine sahip olduğunu söyledi. Aydın, Antalya’nın 1 yılda güneşlenme saati dikkate alınarak yapılan hesaplamada, stadın günde ortalama 7 bin 200 kilowatt/saat elektrik ürettiğini kaydetti. Basit bir hesapla bu üretim miktarının 550 konutun günlük elektrik tüketimine eşdeğer olduğuna işaret eden Aydın, “1 ayda 3 maç yapıldığı göz önünde bulundurulursa, stat 1 aylık elektrik tüketiminden fazlasını 1 günde karşılayacak” diye konuştu.

İLK MAÇ BEŞİKTAŞ’LA

Aydın, statta mimari özellikten kaynaklanan sorun nedeniyle güney tarafındaki kale önünde yer alan çimlere ışıklandırma ve rüzgar sisteminin yer aldığı bakımın sürekli uygulanacağını belirtti. Çimlerin Beşiktaş maçına kadar futbol oynamaya hazır hale gelmesini planladıklarını kaydeden Aydın, “Bir aksilik yaşanmazsa Antalyaspor, Beşiktaş maçını yeni stadında oynayacak” dedi.

BAKANLIK İZNİYLE MAÇ

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, geçen hafta TOKİ’den stat devrini aldığını kaydeden Gencer, bakanlıktan da Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devir işlemlerinin sürdüğünü anlattı. Başkan Gencer şöyle konuştu:
“Stadın belediyeye devrinden sonra Antalyaspor Kulübü’ne devri için çalışmalara şimdiden başladık. Bakanlık tarafından stadın 10 yıllığına belediyeye, belediyeden de kulübe devri yapılacak. Bu süreç işlemeye devam etse de, bakanlık izniyle Beşiktaş maçını Antalya Arena’da oynayacağız.”

Etiketler

Bir yanıt yazın