Ankaralılar’dan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na

ODTÜ'yü savunan Ankararlılar ve Forumlular, dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde bir basın açıklaması yaptı.

Grubun gerçekleştirdiği basın açıklaması şu şekilde:

“Sayın Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu üyeleri,

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Anadolu Bulvarı’nı Konya yoluna bağlayacak otoyolu ile ilgili sizlere “KoruMA Amaçlı İmar Planı” sunulduğunu biliyoruz.

Otoyolun ODTÜ’den, 1. Derece Doğal SİT alanından geçeceğini de biliyoruz.

9000 m2’sin 1. Derece Doğal Sit olmak üzere, toplam 17bin m2’lik ormanın bu proje ile yok edileceğini de biliyoruz.

15 Şubat 1993 tarihli belediye meclisi kararı gerekçe gösterilerek bu projenin kamuoyuna sunulduğunu da biliyoruz.

Asıl önemlisi, bu projenin 1995 yılı itibariyle geçersiz olduğunu da biliyoruz. 6 Mart 1995 tarihli Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile burasının 1. Derece Doğal SİT alanı ilan edilmesi ile bu otoyol planı geçersizdir. 1995 yılında “orman ekosistemi oluşması ve kaybedilmemesi gereken bir alan” olduğu için bu kararın verildiğini de biliyoruz. Ayrıca, geçen 18 yıllık sürenin ardından buranın hala kaybedilmemesi gereken bir doğa alanı olduğunu da çok iyi biliyoruz.

Bilmediğimiz bazı konular var. Böylesi bir doğa alanından geçen 8 şeritlik otoyolun nasıl olup da projenin bütün izinleri tamamlanmadan inşaatın Yüzüncüyıl, Çiğdem mahallelerinde başladığını, sizlerin neden buna göz yumduğunuz bilmiyoruz.

KoruMA Amaçlı İmar Planı Değişikliği ile 8 şeritli otoyolun 1. Derece Doğal SİT alanını nasıl koruyacağını bilmiyoruz.

Bu bölgeden Ankara 2. Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu sorumlu iken neden Ankara 1. Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na havale edildiğini bilmiyoruz.Eğer burası 1995 yılında bir orman ekosistemine sahipse, bugün daha fazla sahip.

Eğer burası yasalarla belirlenmiş bir statüye sahip ise, neden izinleri tamamlanmadan başlayan bir projeyi görüşüyorsunuz?Ankara’nın dört bir yanından gelen forumlar ve Ankaralılar, bu yol ile bölünen mahalleleri, yok olan toplu taşıma ve kent yaşamını dert ettiğimiz gibi, bu doğa parçasını da dert ediyoruz. Bu ormanda binlerce öğrencinin, hocanın ve Ankaralıların emeği var. Bu orman hepimize ait olduğu kadar canlı yaşamına ev sahipliği yapan eko-sisteme de ait. Otoyol projesini ne halka, ne mahalleliye ne de doğaya sormadığınızı çok iyi biliyoruz.

Talebimiz korumama amaçlı böylesi bir imar planını onaylamamanız. Böylesi bir durum halinde, görev tanımınıza ve amacınıza aykırı onay vermiş olacaksınız. Bu kararı Ankaralılar olarak böyle göreceğiz.

Gelin sizler de suça ortak olmayın, kamusal görevinizi kamusal sorumluluk çerçevesinde yerine getirin.Bizler yok edeceğiniz doğa, yok edeceğiniz mahalle yaşamına karşı proje iptal edilene ve izinsiz inşaat yapanlar kanun önüne çıkartılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Sevgi ve saygılarımızla,

Ankaralılar ve Forumlar”

Etiketler

Bir yanıt yazın