Ankara’da kullanılmayan üst geçitte basın açıklaması

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Meşrutiyet Caddesinde kullanılmayan üstgeçitte basına açıklama yaptı.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Melih Gökçek’in son dönemde basında sıkça yer alan kente dair açıklamalarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

42. Dönem Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hakkan, Büyükşehir Belediye Başkanının “toplu taşıma amaçlı teleferik hattı kurulması, Olgunlar Sokağının trafiğe açılması hakkındaki açıklamalarına, Atatürk Orman Çiftliği içindeki hukuksuz kentsel dönüşüm uygulamaları ve bu nedenle yüzlerce ağacın kesilmesi konularına değinerek oradaki tahribatı ispatlamak, belgelemek için hafta sonu bilim insanları, fotoğrafçılar ve mimar üyelerle keşif gezisi yapılacağını, Ankara’da yapılan kente dair uygulamaların kişisel hayallerle değil katılımcı bir anlayışla gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter üyesi Tezcan Karakuş Candan, Ankara’nın Başkent kimliğini önemini vurguladı. Sürekli cadde, sokak ve meydanların adlarının değiştirildiğini veya değiştirileceği yolunda haberler çıktığını belirterek kasıtlı bir bellek silme operasyonu yapıldığını anlattı. “Şu anda üzerinde bulunduğumuz üstgeçitte çok rahat bir basın toplantısı yapıyoruz, çünkü kimse geçmiyor. Zaten tüm yaya üst geçitleri yasal olarak iptal edilmiş olduğu için aslında burda olmamaları gerek ama şimdi bu üstgeçitleri reklam amaçlı kullanmak için çalışma yapıyorlar” dedi. Ali Hakkan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yasal olmayan yaya üstgeçitlerini reklam amaçlı nasıl ihale edebildiklerini Büyükşehir Belediyesine sorduğunu, verilecek cevabın merakla beklendiğini söyledi.

Ankara’nın ulaşım ve yaya hakları sorununun bir plan çerçevesinde çözümlenmesi , kent içi ulaşımının oto-yol /hızlı trafik mantığıyla değil, yaya öncelikli ve düşük hızlı trafik öngörüsüyle ele alınması gerektiğinin altı çizildi.

Son olarak, bugün itibariyle aralarında Ankara Barosu, bazı meslek odaları ve kentsel dönüşüm mağdurları olmak üzere 40 örgütün içinde bulunduğu Ankara Dayanışmanın bir bileşeni olduklarını belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi yetkilileri basını 17 Mayıs 2012’de yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için gerçekleştirilecek “Renklerin eylemi başlıyor. Siyah giy eyleme katıl. Onyedisıfırbeş, Onyedisıfırbeşte gökdelende, GİMA önünde buluşuyoruz/ ben Ankara” eylemine davet ettiler.

Etiketler

Bir yanıt yazın