Ankara’da İz Bırakan Mimarlar Dizisi I: Demirtaş Kamçıl – Rahmi Bediz 

Rahmi Bediz-Demirtaş Kamçıl ikilisinin mimarlık serüvenini gündeme taşıyan "Ankara'da İz Bırakan Mimarlar" projesinin ilk panelinden yapılan sunuşlardan derlenen kitap online olarak yayınlandı. 

Ankara’da mevcut çok sayıda kamu ve konut yapısının tasarımcıları olarak bilinen, ancak sınırlı bir araştırmaya konu edilen ve haklarında yapılmış yayın sayısı oldukça az olan Demirtaş Kamçıl – Rahmi Bediz ikilisinin mimarlık serüveni üzerine VEKAM’da 31 Mart 2017’de bir panel düzenlenmişti.

Demirtaş Kamçıl ve  Rahmi Bediz üzerine düzenlenen panelde gerçekleştirilen sunuşların geliştirilmiş metinleriyle eklenen bir çalışmayı derleyen bu kitap, ikilinin mimari yaklaşımını ve dönem mimarlığındaki yerlerini tanıtmayı ve tartışmaya açmayı hedefliyor.

Proje, Demirtaş Kamçıl ve  Rahmi Bediz’in 1940’lı yıllardan 1970’li yılların sonuna kadar yoğun bir şekilde gerçekleştirdikleri mimari ürünleri ve mimari üretim süreçleri hakkında detaylı bilgi sunuyor.

VEKAM tarafından desteklenen proje ile her yıl ele alınan dört mimar ve eserleri ve yapılan araştırmalar ilgilenen herkese daha kolay ve yaygın bir biçimde ulaşabilsin diye e-kitap olarak yayımlanacak. Çalışılan mimarların Ankara’daki yapıları hakkında bir veritabanı oluşturulmasını ve mimari üretimlerinin değerlendirilmesini amaçlayan bu projeyle, kentte iz bırakan mimarların gündeme taşınması hedefleniyor.

Kitaba buradan ulaşılabilir.

__

Editör: T. Elvan Altan

Kapak Görseli: Kuğulu İş Hanı ve Çarşısı Tunalı Hilmi Caddesi Görünüşü
Kaynak: Çankaya Belediyesi Arşiv Müdürlüğü, Ankara

İçindekiler

  • Giriş: Demirtaş Kamçıl-Rahmi Bediz, Modern Mimarlık ve Ankara: Prof. Dr. T. Elvan Altan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
  • 1950 – 1970 Arası Dünya Mimarlığına Genel Bir Bakış: Prof. Dr. Esin Boyacıoğlu, Gazi Üniversitesi.
  • Demirtaş Kamçıl-Rahmi Bediz: Çarşı, Pasaj ve İşhanı Yapıları: Araş. Gör. Dr. Selin Çavdar Sert, Gaziantep Üniversitesi.
  • Türünün İlk Örneği: Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürlük ve Televizyon Tesisleri Binası: Cem Dedekargınoğlu.
  • Mintrak Konut Kooperatifi: Üretimden Mimari Kültüre Bir Model Olarak Yüzyıl Ortası Konut Bloğu Örneği: Öğr. Gör. Sıla Karataş Başoğlu, Çankaya Üniversitesi.
  • Demirtaş Kamçıl-Rahmi Bediz Arşivine Bakmak: Öğr. Gör. Selim Sertel Öztürk, Başkent Üniversitesi.
Etiketler

Bir yanıt yazın