Ankara Su Süzgeci Binası için Başsağlığı İlanı

Mimarlar Derneği 1927, TSMD, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği ve DOCOMOMO Türkiye Ulusal Çalışma Grubu'nun birlikteliğiyle Tarihi Ankara Su Süzgeci Binası için başsağlığı ilanı verildi.

1936 yılında Ankara’nın su gereksinimini karşılamak için inşa edilen ve Endüstriyel Miras listesine alınması için çalışmalar yürütülen Ankara Su Süzgeci Binası, 2013 Ağustos ayında yıkılmıştı. Yıkılan endüstri mirası için biraraya gelen mimarlar, yıkılışının 40. günü için gazeteye başsağlığı ilanı verdi.

Nasıl Yıkıldı?

10 Haziran 1935 tarihinde temeli atılan yapı 3 Kasım 1936’da barajla birlikte görkemli törenlerle hizmete açılmıştı. Su Süzgeci binası, uzun yıllar Ankara’ya temiz suyun yanı sıra Çubuk 1 Barajı’nın suyunu filtrelemek ve Gençlik Parkı havuzları için gerekli suyu sağlamak için hizmet vermişti.1930’lu yılların modern mimari örneği olan yapı, yeni kurulması planlanan bir vakıf üniversitesine tahsis edildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ise Mayıs ayında, binanın “Endüstriyel Miras” olarak korunması için Kültür ve Tabiatı Koruma Kurulu’na başvurmuştu. Kurul kararı beklenirken Ağustos ayındaani bir kararla yıkılan binanın yerine üniversiteye ait tesislerin kurulacağı konusu gündeme gelmişti.

Etiketler

2 yorum

  • kadri-atabas says:

    Lütfen yorumunuzu giriniz…Belki de ilk kez bu kadar mimarlıkla ilgili kurum bir araya gelip, pek de bilinmeyen bir yapı için “ kayıp” ilanı veriyor. Bence çok önemli bir adım, , açık edilen, Cumhuriyet ve çağdaşlaşma çabasına ait ortak hafızanın somut varlıklarının yok edilmesi. Bugüne kadar söz ve demeçle söylendi. Ama bu sefer insanlara kayıp edilenin bir yapı değil, bir sevenimiz / sevdiğimiz ortak geçmişimiz ve hafızamız olduğunu somut olarak göstermek istendi. Bunu da işi polemik konusu yapmaya kalkışılacak biçimde değil, sağduyulu ve yaratıcı /çarpıcı bir biçimde sundular. Hafıza yoksa ne kalır geriye? Neden işgali yapan güçler önce müzeleri yağmalıyor? Olan, bir yapıyı yıkmak değil, hafızayı silmek. Konunun öncülüğünü de md1927 mimarlar derneği yaptı. Alanı mimarlığın kültür boyutuna öncelik vermek geliştirmek olan dernek o nedenle konunun takım kaptanı oldu. Umarım devamı gelir.

  • vehbi-durust says:

    Yeni yapılacak üniversite binasında bu binanın yaşatılması pekala müellif mimar tarafından düşünülebilir ve bir nebze olsun taziye yerine geçebilir.Kimbilir sonuçta eskiye saygı gösteren mimarlarımız hala vardır öyle değil mi?

Bir yanıt yazın