Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Yeniden Ziyarete Açılıyor

Görsel sanatlar alanında Türk sanat tarihinin son 150 yıllık serüvenini muhafaza eden Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi bir yıllık restorasyon sürecinden sonra bugün yeniden ziyarete açılıyor. Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun projesiyle 1927-1930 yılları arasında Türk Ocakları Genel Merkezi olarak inşa edilen yapının deprem güçlendirmesi yapılarak, binanın özgün detayları geleneksel restorasyon teknikleriyle korundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2019 Aralık ayında 1’inci Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en görkemli yapılarından biri olan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin tarihi binası ve eserlerine ilişkin kapsamlı bir restorasyon çalışması başlattı. Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun projesiyle 1927-1930 yılları arasında Türk Ocakları Genel Merkezi olarak inşa edilen yapının deprem güçlendirmesi yapılarak, binanın özgün detayları geleneksel restorasyon teknikleriyle korundu. Kapsamlı envanter çalışmasıyla müze koleksiyonundaki eserlerin detaylı bilgileri dijitalize edilerek kayda alındı. Kondisyon analizleri yapılan eserlerin bir kısmı restore edildi ve çerçeveleri yenilendi. Restorasyon çalışmaları kapsamında; eserler, ileri teknolojiye sahip, yanmaz özellikli, yeni nesil akıllı depo sistemi ile korunmaya alındı.

Görsel sanatlar alanında Türk sanat tarihinin son 150 yıllık serüvenini muhafaza eden milli bir hazine olan müzenin teşhiri de yenilendi. Yeni teşhirin küratörlüğünü Prof.Dr. Kıymet Giray yaptı. Ziyaretçiler, aralarında Osman Hamdi Bey’den Şeker Ahmet Paşa’ya, İbrahim Çallı’dan Bedri Rahmi Eyüboğlu’na kadar resim sanatının önde gelen isimlerinin 240 eserini ‘Başyapıtlar’ konseptiyle görme imkanına sahip olacaklar.

Müzenin, çağdaş müzecilik anlayışına uygun bir yönetim biçimiyle, etkin ve aktif şekilde gerçek bir kültür-sanat merkezi olarak kullanılması planlanıyor. Cumhuriyet dönemindeki ilk konser, ilk opera gösterisi ve ilk tiyatro oyununun sahnelendiği bir kültür merkezi olan müze, 400 kişilik görkemli konser salonunda sanatseverlerin merakla takip edeceği programlara ev sahipliği yapacak.

Müze binası, 1976’da Millî Eğitim Bakanlığı’ndan dört değerli tabloyla, Osman Hamdi Bey’in ‘Silah Taciri’, V. Vereshchagin’in ‘Timur’un Mezarı Başında’, Zonaro’nun ‘Genç Kız Portresi’, Emel Cimcoz’un (Korutürk) ‘Türk Çocuğunun Atatürk’e Şükranı’, isimli eserler ile birlikte teslim alındı. Bu eserler müze koleksiyonunun ilk parçaları olarak kayda geçirildi. Bugün, envanterindeki 3 bin 629 adet eser ile Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Türk resim sanatının en önemli koleksiyonlarından birini barındırıyor. Müzenin koleksiyonu; resim, heykel, seramik, özgün baskı, Türk süsleme sanatı ve fotoğraftan oluşuyor.

Kaynak

Etiketler

Bir yanıt yazın