Anız Ateşinden İlham Alan Bir Cephe

Amerikalı mimarlık ofisi Vernerjohnson'ın Kansas City yakınlarındaki Prairiefire Müzesi renkli cephesiyle dikkat çekiyor.

2014 yılında tamamlanan müzenin baş mimarı Jonathan Kharfen projeye başlarken ilk olarak arazinin koşullarından ve tarlalarda anız yakma ritüelinden etkilendiğini belirtiyor. Müzenin arazi üzerinde parıldayan, renk değiştiren bir ateş parçası gibi görünmesini isteyen mimar, bunun için çift renkli cam ve parlak paslanmaz çelik kullanarak bir dış kabuk tasarlamış.

Kendisi için bu projede en önemli olan etkinin hareket ve ışık olduğunu belirten mimar ilk olarak bakış açısına göre renk değiştirebilen çift renkli camları araştırdığını söylüyor. Ancak bu ekstra malzeme daha geniş bir bütçe gerektirdiğinden ekip çift renkli filmler üreten bir firmayla ortak çalışarak daha ekonomik ve daha estetik bir çözüm geliştirmiş.

 

Tasarım ekibi paslanmaz çelik malzemeyle birlikte maviden kırmızı, turuncu ve sarı renklere doğru giden paneller kullanarak yanan kıvılcım efekti yaratmak istediklerini belirtiyorlar.

Cephesinde olduğu kadar müzenin planlarında ve kesitlerinde de hareketlilik söz konusu. Ziyaretçiler yüksek tavanlı ve renkli lobiye girdikten sonra geçici sergileri ziyaret edebilir, ardından da park manzarası eşliğinde kafesinde keyifli vakit geçirebilirler. LEED Silver belgesi adayı proje, içerisinde sergi salonları, çocuk keşif odası, lobi, kafe, hedileyik eşya dükkanı, atölyeler ve ofisler bulunduruyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın