Anıların Gölgeleri

Mimar Carmen Moreno Álvarez, İspanyol iç savaşında hayatını kaybedenler için Granada'da bulunan San José mezarlığının mevcut duvarları üzerinde bir anıt tasarladı.

Álvarez’in tasarladığı çit örgü 43 metre uzunluğunda ve demirden imal edilmiş, üzerinde ise kayıplara ilişkin isim, yaş, doğum yeri, ölüm tarihi gibi bilgileri içeren döküm yazılar bulunuyor. Cesur gölgelerin form bulduğu proje ile kaybedilenlerin anılarının, yaşayan bir peyzaj unsuruna dönüştürülüp, mekanla ilişkisininin güçlendirilmesi amaçlanmış.

Fotoğraflar: Fernando Alda

Carmen Moreno Álvarez projeyi anlatıyor:

İspanyol iç savaşının sona ermesinin ardından Granada mezarlığı duvarlarının yanındaki alan, 4000 kişinin kaybına sahne oldu. Bu proje kurbanlara bir övgü sunup yakınları için hatıra mekanı oluştururken, alanın tarihi belleğinin korunmasına katkıda bulunuyor.

Müdahale edilen alan, El Hamra yakınlarındaki Dehesa, Generalife bölgesinde bulunan mezarlığın, zeytin ağaçları, bir patika ve bir dizi selvi ile çevrili kent dışı mekanında yer alıyor. Çalışma, hatıranın yaşayan bir peyazj unsuru haline gelmesi ve alanla yakın ilişkiler kurmasını sağlamak için nasıl projelendirilebileceği üzerine düşüncelerle başladı.

Mevcut taş duvar üzerinde, kayıplara ait isim, doğum yeri, ölüm tarihi ve yaşı gibi bilgilerin bulunduğu, 43 metre uzunluğunda demirden bir kafes bulunuyor. Alana onu dönüştürmeden entegre edilen transparan ve hafif eleman, her birisi bu sembolik peyzajda yer alan isimleri ve geçmişi çakıştıran şiirsel bir kaynak. Bu alanı oluşturan ve şimdi kafese işlenen isimler etrafında yeni peyzajların kurulduğu elemanlar olan zeytin korusunda, halen mermi deliklerinin bulunduğu mezarlık duvarının üzerinde asılı duran kafes, anonim kişilerin isimlerinin okunmasına izin veriyor.

Şafak yönünde konumlandırılan anıt, topoğrafya üzerinde yılın bazı zamanlarında mezarlık duvarlarına da ulaşabilen cesur gölgeler oluşturuyor. Demir kafes bir güneş saati gibi toprağa, yola ve duvarlara isimlerin gölgeleriyle iz bırakır ve ışığın yönüne göre bu gölgeleri değiştirir.

Kelimeler arasındaki boşluklar, kayıplar için kabul edilen çiçekleri yerleştirmek için kullanılabiliyor. Bu daireler branşları yerleştirmek için kesilmiş demir plakayı güçlendiren ve çitleri bazı tarihlerde bitki örtüsü ve renklerle dolu bir duvara dönüştüren ve aynı zamanda ortak hafıza, anılar ve peyzaj arasında da temas sağlayan dinamik ve sembol yüklü parçalar.

Etiketler

Bir yanıt yazın