Andriake’de Neler Oluyor?

4 yıldır aralıksız süren kazı Antalya Müzesi'ne devredildi.

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, sitesinde yer verdiği bir basın duyurusuyla, il sınırlarındaki 15 kazıdan 5’inin Antalya Müzesi’ne devredildiğini açıkladı. Devredilenler arasında Demre’deki Myra-Andriake kazısı da bulunuyor. 17 Temmuz’da gazetemizde yer alan haberde, Myra – Andriake kazılarının bir buçuk aydır izin beklediğini, bu nedenle 4 yıldır aralıksız süren kazıların bu yıl ilk kez olağan zamanında başlayamadığını duyurmuştuk. Öncesinde de, aynı projeye bağlı olarak yürütülen Andriake’deki Likya Müzesi inşaatı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ödeme yapmaması nedeniyle yüklenici firma tarafından 1 Temmuz’da durdurulmuştu. Kazılar, 2009 yılından bugüne, Antalya Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi tarafından, Prof. Dr. Nevzat Çelik başkanlığında sürdürülüyordu.

Prof. Dr. Nevzat Çelik yönetimindeki, Türkiye’nin en büyük kazı çalışmalarından birinin neden “el değiştirdiği” sorusunu Antalya İl Turizm ve Kültür Müdürü İbrahim Acar’a yönelttik. Acar, herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını, kazı alanında “ödeneklerin kullanımı ve çalışmalarla ilgili” denetim yapıldığını belirtti.

Ne var ki, müze müdürlüklerinin kazı alanlarını denetleme yetkisi bulunmadığı, ayrıca kazı başkanının görevden uzaklaştırılarak denetlenmesinin de rutin bir süreç olmadığı öğrenildi.

Antalya Müze Müdürlüğü’nden bilgi aldığımız bir yetkili ise bu konuda konuşmalarının yasak olduğunu, ancak Acar’ın söylediklerinin aksine, kazı alanında müzenin henüz herhangi bir çalışmaya başlamadığını vurguladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın