Andon Zako Çajupi Tiyatrosu’nun Maskeleri

Tiyatro Meydanı ve tiyatro binasının kendisi BOLLES + WILSON tarafından yeniden biçimlendirildi.

Fotoğraflar: Roman Mensing

Arnavutluk’un Görice şehrindeki tiyatro, Arnavutluk’ta komünizmin düşmesinden önce inşa edilmişti. Sovyet klassisizmi sonradan yapıdan sökülerek bir çeşit Balkan Art deco’su ile yer değiştirmişti.

Büyük bir üçgen olan Tiyatro Meydanı, 2009 yılında Bolles&Wilson’ın kazandığı, tarihi şehir merkezini tekrar planlamak için açılan yarışmanın ardından yeniden düzenlemeye tabi tutuldu. Yeni uygulamaya konulan planın ana aksı Shën Gjergji Bulvarı oldu. Bulvar boyunca devam eden yaya yolu ise Tiyatro Meydanı ile sonlandı.

Bir sonraki müdahale tiyatronun kendisine oldu; tiyaroya tam anlamıyla yeni bir yüz (ya da yeni yüzler) verildi. Oturma kapasitesi iki kademeli bir oditoryuma dönüştürerek arttırıldı.

Cephenin tasarım süreci, Peter Wilson’un el çizimleri üzerinden ilerledi.

Bir izleyiciye göre, “Komedi ve trajedi maskeleri tiyatronun ikonogrofisine ait ve burada 140 tanesi birleşmiş.” Bu el yapımı maskeler, yerel çömlekçi Vasillaq Kolevica tarafından pişmiş topraktan yapıldı. Maskeler Art Deco cephe üzerindeki gride yerleşti.

Siyah trajik maske dışbükey; beyaz komedi maskesi içbükey tasarlandı. Bu maskelerin yapım prensipleri yine elle çizildi.

Komedi maskesi yan eklentideki siyah bazalt kaplı küptedir. Maskenin çevresi, içinde beyaz sıva girintisi olan paslanmaz çelik profildendir. Trajik maskenin kaygılı siyah silüeti polistiren yalıtım bloklarından oluşur.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın