”Anadolu’nun saat kuleleri bir araya getirilecek”

Karabük'ün tarihi konakları ile ünlü ilçesi Safranbolu'da, Osmanlı döneminin kültürel izlerini taşıyan, Anadolu'da yapılmış özgün saat kulelerinin minyatürlerinden oluşacak ''Anadolu Minyatür Saat Kuleleri Müzesi'' projesi hayata geçiriliyor.

Osmanlı İmparatorluğunda özellikle 1901 yılında 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıl dönümü şerefiyle Anadolu’nun dört bir yanında yapılması talimatı verilen saat kulelerinin minyatürleri, Safranbolu’da inşaa çalışması süren açık hava müzesinde sergilenecek.UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki ilçede, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1797’de yaptırılan Safranbolu Saat Kulesi’nin yanındaki 1 dönümlük alanda hayata geçirilmeye başlanan açık hava müzesinde, Balıkesir’den Erzurum’a kadar 12 saat kulesinin minyatürü yer alacak.

Kaymakam Gökhan Azcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Safranbolu Saat Kulesi’nin İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılışının yıl dönümü dolayısıyla geçen yıl düzenledikleri Safranbolu Saat Kulesi ve Zaman Ölçerler Sempozyumu’nda müzenin kurulmasının kararlaştırıldığını hatırlattı.

Müzenin, ilçe turizmi için önem taşıyacağını anlatan Azcan, şunları kaydetti:

”Türkiye’deki saat kulelerinin en eskilerinden birisi ilçemizde bulunmaktadır. Geçen yıl sempozyumda ülkemizdeki tarihi saat kuleleri tanıtıldı ve özelliklerini içeren bildirimler sunuldu. Bu sempozyumun sonuç bildirgesinde paylaşılan seçilmiş saat kulelerinin minyatürlerinin yapımı vardı. Karabük Üniversitesi ve Karabük Valiliği önderliğinde bu konuda bir proje hazırlandı. Seçilmiş saat kulelerinin 1 ile 3 metreyi bulan minyatürleri müzemizde yer alacak. Müzede Anadolu’daki saat kulelerinin hikayelerini de bulma imkanına kavuşacağız.”

Azcan, saat kulelerinin minyatürlerinin işinin ehli ustalar tarafından yapımının tamamlanmak üzere olduğunu, müze alanının ise kısa sürede düzenlenerek hizmete açılacağını belirterek, Safranbolu, Balıkesir, Erzurum, Niğde, Adana, Samsun, Dolmabahçe, Şanlıurfa, Antalya, İzmir, İzmit ve Göynük saat kulelerinin minyatürlerinin müzede yer alacağını kaydetti.

Etiketler

Bir yanıt yazın