Anadolu’nun Bilinmeyen Büyük Sırrı

Dünyanın en eski tapınağı olan Şanlıurfa’daki ‘Göbekli Tepe’ hakkındaki yeni bulgu bilimi hayrete düşürdü.

Bilinen en eski tapınak olan 11 bin yıllık Göbekli Tepe’nin Büyük Köpek Takım yıldızı’nın en parlak yıldızı Sirius’a tapınmak için inşa edildiği iddia edildi.

Newscientist dergisinin haberine göre Milano’nun Polytechnic Üniversitesi’nden arkeo-astronom Giulio Magli, Göbekli Tepe’nin İngiltere’deki Stonehenge gibi gök cisimlerinin hareketlerini takip etmek ve onlara tapınmak için yapıldığını öne sürdü. Magli, antik Mısır takviminin Sirius yıldızının hareketlerinden yararlanılarak hazırlandığına dikkat çekerek, binlerce yıl önce Göbekli Tepe’nin bulunduğu enlemde benzer amaçlara göre inşa edilmiş olabileceğini açıkladı.

İki anıttaşının gizemi

Şanlıurfa’da bulunan ve her birinde bir sır saklayan 20 dev anıtın ortalarında, T şeklinde sütun yer alıyor. Bazı sütunların üzerinde yırtıcı hayvan figürleri yer alırken, iki anıttaşı, birbirlerine paralel biçimde yapının ortasında yükseliyor.

Magli, hazırladığı simülasyonda Göbekli Tepe inşa edildiği zaman gökteki yıldızları konumlandırdı. İki anıttaşın arasından ve tüm çemberlerin Sirius’un ufukta belirdiği M.Ö 9100, 8750 ve 8300 yıllarında gökteki noktalarla aynı hizaya geldiğini ortaya çıkardı.

Etiketler

Bir yanıt yazın