Anadolu’nun Arkeoloji ve Tarih Rotaları

Prof. Dr. Nevzat Çevik, Öğr. Gör. Dr. Hamdi Kan, Ümit Işın tarafından hazırlanan "Anadolu'nun Arkeoloji ve Tarih Rotaları kitabı Türkiye sınırları içinde ve bağlantılı ana coğrafyalardaki arkeolojik tur rotalarını bir arada özetle sunmayı ve bu bahaneyle ilgili rotalarda bir zamanlar var olmuş kültürleri hatırlatmayı amaçlıyor.

Kitabın tanıtım metninden:

“Elden geldiğince tüm ülkedeki önemli güzergahlar ve bu güzergahlarda bulunan en önemli yerleşim ve anıtları örnekleyerek ilgili oldukları uygarlıkların bilinmesini, kültür ve tarihinin hatırlatılmasını ve ziyaret edilmesini önermektedir. Bunu yaparken, klasik tur güzergâhı izlencesinden öte temaların yörüngesinde rotalar oluşturulmaya çalışılmıştır. Arkeolojik-kültürel rotalar olmakla birlikte zaman zaman doğal unsurlar da eklenmiştir. Anadolu’yu yurt tutmuş tüm uygarlıklar tarihin dibinden bugüne kadar kronolojinin her noktasındaki en bilinen varlıklarla temsil edilmeye çalışılmıştır. Türkiye sınırları içindeki rotalara 3 yurtdışı rota da eklenmiştir. Bunlar Orta Asya, Orta Doğu ve Balkanlardır. Balkanlar Osmanlı’nın İmparatorluk olduğu topraklarda, Orta Asya ise Meveraünnehir kılavuzluğunda Türklerin ayak izlerini takip ederek ve Orta Doğu da Hac Rotası kılavuzluğunda ele alınmıştır. Katalogda önerilen rotalar çoğunlukla gerçekleştirilebilir içerikteyse de yeme-içme-eğlenme-konaklama gibi alışılagelmiş detaylı bir tur izlencesi sunmamaktadır. Gidilmesi, görülmesi ve öğrenilmesi gereken ayrıcalıklı zenginliklerimizi özetle ve özel seçkiyle sunmaktadır.

Temel amaç, Anadolu coğrafyasının on binlerce yıllık derin geçmişinde yaşamış uygarlıkları tüm çeşitliliğiyle ve zenginliğiyle hatırlatıp, somut kalıntılarına dokunarak sevilmesini, benimsenmesini ve korunmasını sağlamaktır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın