Amsterdam’da Yaya Hareketiyle Etkileşime Geçen Bir Enstalasyon

Dijital sanat, enstalasyon ve mimarinin kesişme noktasında çalışan sanatçı Matthias Oostrik tarafından tasarlanan "Jan's Light" isimli çalışma Amsterdam şehir merkezinin yakınında bulunan Kattenburgerstraat alt geçidinde hayata geçirilmiş.

Matthias Oostrik’in çalışmasında, yoldan geçenler, dar kaldırımı ve alt geçidin aşınmış duvarlarını aydınlatan kabaran ışık projeksiyonlarını harekete geçiriyor. Bu dalgalı projeksiyonlar, Amsterdam’ın tarihini yansıtıyor ve güneş ışınlarının su üzerindeki yansımalarını yeniden yaratıyor. Jan’s Light projesinde yoldan geçenlerle birlikte hareket eden dinamik projeksiyonları oluşturmak için, şaşırtıcı derecede basit çelik ızgaralar ve geniş aralıklı ışıklar kullanılmış.

Sanatçının eserleri, insanlar ve çevreleri arasında yeni ve alışılmadık bağlantılar kurulmasını sağlıyor. Dijital teknolojiyi kullanarak yaptığı tasarımlar ile değişen ışık, video veya sese duyarlılık gösteren enstalasyonlar oluşturarak ziyaretçilerin ortamlarını yeniden şekillendirmelerine olanak tanıyor. Yolun her iki yanındaki üç projeksiyon, bir dizi özel tasarım ızgaradan bir sıra ultra parlak ışığın parlatılmasıyla oluşturulmuş. Izgaraların gölgeleri hareli desenler oluşturmak için etkileşime girerek hem duvarda hem de zeminde tamamen farklı efektler üretiyor. Mevcut turuncu sokak lambalarının tam aksine, projeksiyonlarda soğuk beyaz ışık kullanılmış.

Amsterdam’daki pek çok yerde olduğu gibi, alt geçit tarihi bir alanda bulunuyor. Enstalasyon hem yerdeki su akışını hem de duvarlardaki demiryolu raylarından yayılan güneş ışığını canlandırarak alanın geçmişini yeniden canlandırıyor.

Jan’ın ışığı, Amsterdam Belediyesi tarafından sipariş üzerine geliştirilen proje, Amsterdam Sanat Fonu tarafından desteklenmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın