Amsterdam’da Prefabrik Ahşap Evler: Juf Nienke

Amsterdam’ın doğusunda Centrumeiland’da bulunan prefabrik ahşap konut binası Juf Nienke, SeARCH ve RAU iş birliğiyle tasarlandı.

Centrumeiland, Amsterdam’ın doğusunda Ijburg semtini oluşturan insan yapımı adalardan biri. Bu yeni ada yaşamak, çalışmak ve eğlenmek için sürdürülebilir bir mahalleye dönüştürülecek. Adaya yeni eklenen Juf Nienke, aileler, çocuklar ve öğretmenler de dahil olmak üzere küçükten büyüğe herkese bir yer sunuyor. Doğayı tasarımına dahil eden, döngüsel, sürdürülebilir ve enerji-nötr yapısıyla Amsterdam’ın Centrumeiland vizyonunu yansıtıyor.

Konuttaki 61 adet dairenin yarısı Amsterdam’daki öğretmenlere ve eğitim, sağlık ve polis güçleri gibi temel hizmetlerde çalışan sakinler için tasarlanmış. Diğer yarısı ise özel sektörde çalışan ailelere ayrılmış.

Modüller, büyük bir dikey boşluk oluşturmak ve girişi vurgulamak için büyük bir merdivenin üzerine yığılmış. Merdiven ile ulaşılan yükseltilmiş ahşap teras, sakinlerine orta avlunun manzarasını sunarken binanın diğer tarafına uzanan ortak bir cadde görevi görüyor ve üç konut bloğunu birbirine bağlıyor.

15 metre yüksekliğindeki ana ahşap yapı, beton bir otopark alanı ve ticari işlevleri barındıran bir kat üzerine oturuyor. Yarı yeraltı otoparkında 25 araba ve 246 bisiklet için yer bulunuyor. Çift kat yüksekliğindeki şeffaf katta ise, bir kafe, mağazalar, ortak çalışma alanları, stüdyolar ve ders çalışma alanları bulunuyor.

HSB ve kısmen CLT’den yapılan prefabrik ahşap modüller, Uden kasabasında üretilerek Amsterdam’daki alana hazır olarak taşınıyor. Doğrudan kamyondan kaldırılarak çeşitli konut tipolojileri oluşturmak için yatay olarak eşleştirilebiliyor veya üst üste getirilebiliyor. Ayrıca modüller, standart 4 metre genişliği korunurken derinlikleri değiştirilebilecek şekilde demonte edilebiliyor. Bu, Juf Nienke’nin gelecekte kolayca uyarlanabileceği anlamına geliyor.

Amsterdam’daki en sürdürülebilir apartman olmayı hedefleyen Juf Nienke’de çoğunlukla düşük çevresel etkiye sahip ve büyük ölçüde yenilenebilir olan biyolojik bazlı ve geri dönüştürülmüş malzemeler tercih edilmiş. Üstelik kullanılan ahşap, 580.000 kilogramdan fazla karbondioksit depoluyor ve sağlıklı bir yaşam ortamına katkıda bulunuyor. Ahşabı prefabrike ederek genellikle inşaat sırasında oluşan atık miktarını azaltılıyor ve çevre üzerindeki etki en aza indiriliyor, inşaat süresini önemli ölçüde azaltılıyor.

Hem avlunun hem de yükseltilmiş ortak terasın bitkileri, biyolojik çeşitliliği zenginleştirmek üzere özenle seçilmiş. Bu alanlar, yarasalar ve kuşlar için bir dizi niş meydana getiriyor, giriş merdiveninin üzerindeki cephe, kış ayları için bir yarasa oteli oluşturmaya devam ediyor. Yeşil çatı ve orta avludaki bitki örtüsü gibi geçirgen yüzeyler, alanda potansiyel su tutma oranını en üst düzeye çıkarıyor. Ayrıca, çatıdaki fotovoltaik sistem, 140KWp enerji üretiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın