Amsterdam’da Güçlü ve Nitelikli Bir Yapı: De Jakoba Sosyal Konutları

Amsterdam’da Güçlü ve Nitelikli Bir Yapı: De Jakoba Sosyal Konutları

Hollanda merkezli ofis Studioninedots, Kuzey Amsterdam’da Overhoeks bölgesinde Merkez İstasyonu'nun karşı yakasındaki eski Shell sanayi sitesinin arsasına bir sosyal konut binası tasarladı.

“De Jakoba” isimli 7 katlı proje kapsamında, 135 tane kiralık daire ve  100 m2 ticari alan planlanmış. Çarpıcı bina, bu doğrusal kampüs benzeri ortamdaki iki sosyal konut kompleksinden biri olarak hayata geçirilmiş.

Bu projenin en benzersiz yönlerinden biri, neredeyse tamamen prekast beton cephe kullanılması nedeniyle benzer projelere kıyasla çok daha kısa sürede inşa edilmesi olmuş.

Proje, tek bir malzeme olan açık yeşil betonun  kullanıldığı net bir mimari ile karakterize edilmiş. Yumuşak yeşil malzemenin yatay bantları ve dikey kanatları arasındaki çizgi oyunu ile yapının çevredeki binalardan ayırılması sağlanmış.

Beton panellerin ince kenarları tek seferde cilalanabildiği için cephelere çekici detaylar eklenmiş.  Malzeme çeşidi sıcak bir ışıltı katan, toz boya kaplı gümüş-altın pencere çerçeveleri ve korkuluklarla zenginleştirilmiş. Hafif kavisli sütunlar ile gün boyunca değişen bir ışık ve gölge oyunu oluşturulmuş.

Binanın heykelsi şekli sayesinde 135 stüdyo dairenin her birinin benzersiz bir yerleşim planına sahip olması sağlanmış. Merkezde binanın en dar kısmı ve ortak bahçeyi sokağa bağlayan bir koridor planlanmış.

Bina içe doğru kıvrılırken bahçeyi saran bina  ve bir sığınak hissi yaratacak şekilde planlanmış. Açık ortak bahçe ve zemin kattaki yüksek çok işlevli alanlar Docklandsweg caddesi boyunca sokak seviyesinde yeni bir canlılık getirmiş.

Konut girişi, binanın tüm yüksekliği boyunca bir cam boşluk gibi uzanarak tüm katlardan ortak bahçenin ve IJ nehri boyunca uzanan yeni kentsel bölgenin geniş manzarasını sunacak şekilde tasarlanmış.

De Jakoba, prefabrike cephe elemanlarının tercih edilmesiyle çok kısa bir sürede hayata geçirilmiş bu şekilde hem inşaat maliyetlerinin büyük ölçüde düşürülmesi hem de sakinlerin evlerine çok daha erken taşınması sağlamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın