Amsterdam’da Bir Cenaze Töreni Merkezi

HofmanDujardin, cenaze merkezi projesi ile sevdiklerimize veda etme şeklimizi yeniden sorguluyor.

Hofman Dujardin, ölmüşlere güzel bir uğurlama töreni sunup yaşamlarını kutlayabileceğimiz modern bir Cenazi Töreni Merkezi tasarlamak istedi. Tasarım sürecinde Michiel Hofman ve Barabara Dujardin ile birlikte, sevdiklerimizle vedalaşmanın yeni yollarını düşündüler. Yeni cenaze merkezi için ortaya çıkan tasarım; hayatımızın değişmeyen değerleri ile modern yaşam şekillerimiz arasında bağlantı kuran üç oda dizisinden oluşuyor.

HojmanDujardin’in proje açıklaması:

Üç Oda

Günümüzde cenaze törenleri, ölmüş kişinin hayatına düzenlenen bir anıt töreni gibi görülebilir. Günümüzde cenazeler, geçmiştekinden çok daha az törensel olsa da belirli birkaç an bu buluşma törenlerini karakterize ediyor. Bu “an”lardan ilki; arkadaşların ve ailenin bir araya gelip toplanması. Ölen kişiyi hatırladığımız asıl tören olan an ikinci, sosyal karşılaşmaların yaşandığı an ise üçüncü sırada.

HofmanDujardin bu üç “an”ı dikkatlice tasarlanmış, bir merkez etrafına dizili üç oda dizisine aktarıyor. Bu durumda merkez de tabutun durduğu alan oluyor.

Michiel Hofman:

“Ölmüşlerimizi hak ettiği şekilde uğurlayabileceğimiz bir yerin olmaması, hayatımızın can alıcı noktalarında bizi huzursuzluğa sürüklüyor. Tasarım felsefemiz Shaping Intuitionışığında, insanoğlunun sezgisel değerlerine odaklanarak, bu huzursuzluk sorununu kırmayı amaçlayan bir Cenaze Merkezi tasarladık.”

diyor.

Hatıraları Paylaşmak

İlk odada, akrabalar, arkadaşlar ve aile dostları bir hatıra duvarı ile çevreleniyor. Ailelerin ve arkadaşların sevdikleriyle birlikte video ve fotoğraflarını paylaşabilecekleri bu multimedya ekranı, hayatlarını kutlayabilecekleri canlı bir kolaj sunuyor. Ekrandaki görseller ortamdaki sessizliğe arka plan oluşturuyor.

Duvar, herkesin topluca yeniden yaşadığı önemli, ortak anılar yaratılmasına olanak veriyor.

Veda Etmek

Asıl anma töreninin gerçekleştiği mekan, üç odanın şeklini tanımlıyor. Üçgen planı hem küçük hem kalabalık gruplarda samimi bir ortam oluşmasını sağlıyor. İki eğri duvar ve tavan, tabutun merkezi olarak bir geçit tanımlamak için içe doğru bükülüyor. Arkasında, çevrenin bir panoramasına doğru açılan geniş bir boş alan bulunuyor. Bu şekil, yaşam çemberini tamamlayarak doğaya doğru süzülmek anlamına geliyor.

İki eğri duvar ve tavan, tabutun merkezi olarak bir geçit tanımlamak için içe doğru bükülür.

Arkasında, çevrenin bir panoramasına doğru geniş bir boş alan açılır. Şekil, yaşam çevresini kapatarak doğuya doğru bir akış anlamına gelir.

Hayatı Kutlamak

Törenden sonra, üçüncü oda sosyal ilişkiler kurma imkanı tanıyor. Ahşap kaplı duvarlar ve zemin sıcak ve rahat bir atmosfer oluşturuyor. Nötr yuvarlak servis masaları, odanın hem resmi hem resmi olmayan olaylar için uygun olmasını sağlıyor.

Barbara Dujardin:

Sevdiklerimize nasıl veda edeceğimiz konusu son derece özel bir konu. Hem spesifik bazı işlevleri olan hem de yoruma açık tarafları bulunan bir Cenaze Merkezi tasarladık. Hayatımızdaki üzücü anların aynı zamanda güzel de olması gerektiğini düşünüyoruz.

diyor.

 

* HofmanDujardin’in çıkardığı kitabının ismi.

Etiketler

Bir yanıt yazın