Amerika’ya Doğru Bir Geçit: Baltimore’un Yeni Köprüsü

CRA-Carlo Ratti Associati, yapı mühendisi Michel Virlogeux ve uluslararası inşaat grubu ile işbirliği içerisinde, Mart 2024'te yıkılan Baltimore'daki Francis Scott Key Köprüsü'nün yeniden inşasına yönelik bir proje geliştirdi.

Fotoğraflar: Brick Visual

Tarihi Baltimore Limanı’nın girişini yeniden tanımlayacak asma sisteme sahip tasarım, güvenlik ve uzun vadeli kullanım sağlayacak özelliklerle donatıldı. Projenin sonucunda, eski köprünün işlevsel özelliklerinin iyileştirilmesi amaçlandı.

Köprünün ana açıklığı 700 metreye çıkarılarak taşıyıcı kolonların, büyük gemilerin kullandığı navigasyon kanalından olabildiğince uzakta, sığ su üzerinde konumlandırılması planlandı. Bu yaklaşım, geçtiğimiz mart ayında meydana gelen ve eski köprünün çökmesine neden olan kazalara benzer olayların bir daha yaşanmasını önlemek amacıyla benimsendi.

Bunun yanı sıra, her yöne ek bir şerit eklenen geniş yol, artan araç kapasitesine uyum sağlayacak ve köprüdeki yüksek trafik seviyelerine hitap edecek şekilde kurgulandı. Tasarımda denizcilik endüstrisinin en son standartlarına uygun olarak açıklık 70 metreye çıkarıldı ve Baltimore Limanı’nın önümüzdeki yıllarda önemli bir uluslararası liman olarak kullanılmasına dair öngörüler desteklendi.

Proje, Profesör Carlo Ratti’nin, cep telefonu verilerini kullanarak köprülerin yapısal güvenliğini izlemenin yenilikçi yollarını araştıran MIT Senseable City Lab’de geliştirdiği ” Good Vibrations” çalışmasını takip ediyor. Bu çalışma doğrultusunda proje için önerilen akıllı özellikler sayesinde, güvenli trafik yönetimi ve akılcı bakım teknikleri geliştiriliyor.

Proje, -Lizbon’daki Ponto Vasco da Gama ve dünyanın en yüksek köprüsü olan Fransa’daki Millau Viyadüğü de dahil olmak üzere, dünyanın en önemli asma köprülerinden birçoğunu tasarlayan- ünlü Fransız danışman, mühendis ve tasarımcı Michel Virlogeux ile işbirliği içinde tasarlandı. Köprünün tasarımı, -İtalya’nın Cenova kentindeki Ponte Morandi’nin çökmesinin ardından şaşırtıcı bir sürede yeniden inşasını gerçekleştiren- uluslararası inşaat grubu Webuild ile geliştirildi.

Sürdürülebilirlik açısından tasarım, önerilen açıklıkta malzeme açısından en verimli yollardan birini sunuyor ve gömülü karbonu en aza indiriyor. Birçok balık türüne ev sahipliği yapan Patapsco Nehri’nin ekosistemini önemli ölçüde bozacak olan kolonları korumak için yapay adalar inşa etme ihtiyacının da önüne geçiliyor. Tasarım aynı zamanda yakınlardaki yapay Fort Carroll adasındaki kuş barınağına verilen rahatsızlığı da en aza indirmeyi amaçlıyor. Yenilenebilir enerji çözümlerine olan bağlılığı yansıtan tasarım, tüm alan boyunca fotovoltaik panellerin kurulumu yoluyla enerji verimliliğini optimize ediyor.

Proje önerisi sayesinde köprünün, bir kez daha Baltimore şehrinin ve Amerika Birleşik Devletleri’nin kent sembolü olması ve Doğu Kıyısı’ndaki en önemli yükleme limanlarından birinin girişini simgelemesi öngörülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın