Amerika’nın 11 Senedir Beklediği 9/11 Anıt Müzesi Tekrar Ertelendi

9/11 Anıt Müzesi'nin yüz milyonları bulan bütçesi, gerçekleşememesindeki en büyük etken.

2012’de açılması planlanan 9/11 Anıt Müzesi’nin geleceği, beklenmedik ek maliyetlerle birlikte milyon dolarları aşması nedeniyle gene tehlikede.

New York ve New Jersey Liman İşletmeleri’nin mevcut sözleşmeleri durdurma kararı almasıyla Eylül ayından beri yavaşlama sürecine giren inşaatın 2012’ye yetişmeyeceği ve açılışın daha ileri bir tarihe erteleneceği söylentileri ise gittikçe kesinlik kazanıyor.

Dünya Ticaret Merkezi’nin yeri ile ilgili olarak çıkan bir dizi finansal anlaşmazlık ise 800 milyon Dolar’lık projedeki aksilikler silsilesinin son noktasını oluşturuyor.

Bu parasal sorunların temeli ise New York ve New Jersey Valileri ve 11 Eylül Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Micheal Bloomberg arasındaki anlaşmazlıktan çıkıyor. Müze’nin inşaatı için 156 milyon Dolar’lık bir fon sağlayan Liman İşletmesi, vakfın bu inşaat maliyetlerinden ötürü kendilerine borçlu olduğunu ve bütçesinin inşaatı tamamlamaya yeteceğini öne sürüyor. vakıf ise maliyetlerdeki aşırı artıştan kendilerinin sorumlu olmadığını belirtiyor.

İki taraf da aralarındaki anlaşmazlıkları mahkemeye taşımadan, arabulucular vasıtasıyla çözmeye çalışıyor.

Maliyetlerin büyük bir kısmının, müze alanının sahibi ve inşaatın gerçekleştirilmesinde sorumlu Liman İşletmesi tarafından yıllardır absorbe edildiği söyleniyor.

Liman İşletmesi ve vakıf arasındaki son mücadelenin kaynağını ise 300 milyon Dolar’ı bulan güvenlik maliyetlerini kimin üstleneceği konusu oluşturuyor.

Liman İşletmesi daha aktif bir yaklaşımla inşaat çalışmalarını yüklü miktarda nakit paraya sahip olan bir ajans ile yürütüyor ancak bu yeni ajansın finansal sorunlara karşı daha agresif bir tutuma sahip olmasının yanı sıra anıt müzenin sözleşmelerinin tamamlanması konusunda da yetkililere baskı uyguladığı söyleniyor.

Taraflar arasındaki, 156 milyon Dolar’ı bulan maliyet aşımından kimin sorumlu olduğu tartışmaları şimdilik kısmen de olsa sona ermiş gibi duruyor. Uzlaşma sonucunda altyapı maliyetlerinden Liman İşletmesi, müze maliyetlerinden ise vakfın sorumlu olacağı kararına varılmış.

Liman İşletmesi, beklenmedik maliyetlerden ötürü vakfı sorumlu tutuyor fakat vakıf bu iddiaları reddetmenin yanında açılışın gecikmesinden ve kaldırımla yolların tamamlanmamış olması nedeniyle ortaya çıkan operasyonel sorunlardan ötürü Liman İşletmeleri’ne 100 milyon Dolar’lık bir dava açmaya hazırlanıyor.

Liman İşletmesi, vakfın müzenin tüm maliyetlerini karşılayabilecek kapasiteye sahip olup olmadığı konusundaki kaygıları gündeme getirmiş bulunuyor ve vakfın başkanı gelecek yılın başlarında oldukça ciddi bir nakit sıkıntısı ile karşı karşıya kalınabileceğini belirtiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın