Amerika’da Savaş Mağduru Etnik Japonlar İçin Müze

İkinci Dünya Savaşı sırasında askeri toplama kamplarına sevk edilen Japon asıllı Amerikalıların anısına yeni bir müze açıldı.

Gerekçe, Japonya’nın Amerika’nın Büyük Okyanus kıyılarını işgal etmesi durumunda bu kişilerin soydaşlarıyla işbirliği yapabileceği ihtimaliydi. Çoğu Kaliforniya’da olmak üzere 120,000 etnik Japon evlerinden alınarak apar topar toplama kamplarına sevk edildi. Bu kişilerin üçte ikisi doğma büyüme Amerikan vatandaşı, üçte biri ise henüz vatandaş olamamış yasal göçmendi.

Bugün açılan müze Wyoming eyaletinde eski bir toplama kampında (Heart Mountain Relocation Camp) bulunuyor. Müzede 4 yıl süreyle tel örgüyle çevrili kampın derme çatma barakalarında yaşayan 14 bin etnik Japonun hayatı, şahsi eşyalarıyla, oyunları, fotoğrafları, hatıra defterleri ve yazdıkları mektuplarla anlatılıyor.

5 milyon dolara mal olan müze, kamp sakinlerinin ne şekilde yaşadıklarını daha iyi göstermek için Amerikan ordusunun eski barakalarda kullandığı inşaat malzemesiyle yapılmış.

İkinci Dünya Savaşı sona ermeden kısa bir süre önce federal bir mahkeme toplama kamplarının yasal olmadığına karar verdi ve hepsi 1945 yılında Japonya teslim olurken yıkıldı.

Aradan yaklaşık 50 yıl sonra eski başkanlardan Ronald Reagan yıllarca kamplarda tutulan Amerikan vatandaşlarından özür diledi ve federal hükümet mağdurlara 1,6 milyar dolar tazminat ödedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın