“Amacımız Halkla Tartışmak Değil, Yarışmacılarla Tartışmaktır; Bu İşin Prosedürü Budur”

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konyaaltı Sahili Mimari ve Kıyı Düzenlemesi Fikir Projesi Yarışması'nın kolokyumu ve ödül töreni 9 Ocak Cuma günü Cam Piramit olarak bilinen Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi'nde yapıldı.

Jüri başkanı Zekai Görgülü; asli jüri üyelerinden Tahsin Yılmaz, Alişan Çırakoğlu, Burhan Kızılöz, Mahmut Durmuş ve yedek jüri üyelerinden Devrim Çimen, Nilgül Yılmaz’ın katıldığı kolokyum Antalya Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın’ın konuşmasıyla başladı. Ardından Jüri başkanı Zekai Görgülü yarışmaya 51 proje katıldığı, 2 projenin yarışma dışı bırakıldığı, 49 projenin değerlendirildiği gibi yarışma hakkında bilgiler verdi. 

İzleyicilerin bir bölümünün “Ben Antalyalıyım. Bu proje yapılacaksa 1. ödülü kazananların sunum yapmasını, bizi etkileyecek bu proje hakkında bilgi verilmesini istiyorum. Ben buraya bunun için geldim.” demesi üzerine, jüri üyeleri kolokyumda tek bir projenin değil başvuran 51 projenin ve yarışma sürecinin değerlendirilmesi gerektiğini açıkladı. 

İzleyicilerin 1. Ödül’ün tartışılmasını istemeye devam etmesi üzerine Osman Aydın söz istedi ve “Bugün yaptığımız bilgilendirme toplantısı ya da basın toplantısı değildir, tamamen yarışma sürecine dönük bir tartışma toplantısıdır. Bugünkü amacımız halkla tartışmak değil yarışmacılarla tartışmaktır, çünkü bu işin prosedürü budur” diye belirtti.

1. Ödül’ün tartışılmasını isteyen izleyicilerin “Benim anladığım mimar olmayanın bu toplantıda bulunma hakkı yok” tepkisini, seyircilerin bir bölümünün “Evet yok” diye onaylaması üzerine, 1. Ödül’ün tartışılmasını isteyen izleyicilerin bir kısmı “Halkın olmadığı yerde hiçbir şey olmaz.” diyerek salonu terk etti.

Ardından ödül alan projelerin ulaşım sorununu nasıl ele aldığı üzerine sorulan soru ile projeler hakkında tartışma başladı. Zekai Görgülü şehrin kuzeyde gelişmekte olan bölümünün de Konyaaltı Sahili ile beraber düşünülmesi, eş zamanlı planlanması ve uygulanmasının önemli olduğunu belirtti.

İzleyicilerin şartnamedeki ihtiyaç programıyla alanın ticarethaneye dönüşebileceği kaygısıyla beraber, projelerin Kıyı Yasası ve Yönetmeliğine uymadığını dile getirmesi üzerine jüri, güncel durumun da yönetmeliğe uygun olmadığını, mevcut mevzuattaki dolgu imar planıyla sorunların çözülebileceğini belirtti.

1. Ödül alan ekipten Mucip Ürger, Şemsettin Tugay ve Ali Özer’in projeden kısaca bahsetmesi üzerine ödül törenine geçildi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel yaptığı konuşmasında yarışmacılara ve jüri üyelerine teşekkür etti, beklentilerinin çok üstünde bir katılım olduğunu belirtti.

3 ödül ve 5 Mansiyon olmak üzere, toplamda 8 ekipten oluşan ödül grubunun 8’inin de katıldığı ödül töreninde ekipler ödüllerini Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’den aldı.

Etiketler

1 Yorum

  • faruk-ozgokce1 says:

    “Benim anladığım mimar olmayanın bu toplantıda bulunma hakkı yok” bu ne demektir ya. Kolokyuma halktan katılım olmuş, konuşmuşlar, öğrenmek istiyorlar. ama mimarlar deyimi yerindeyse halkı kovuyor. Böyle birşey mi olur ya? Olayın aslını kaçırıyor muyum?

Bir yanıt yazın