Álvaro Siza’nın İtalya’daki İkinci Binası Tamamlandı

Portekizli usta mimar Siza’nın COR Arquitectos ile tasarladığı proje mimarın İtalya'daki ikinci tamamlanmış çalışması. Konut, İtalya’nın Lombardiya bölgesinde Gallarate kentinde yer alıyor.

Álvaro Siza’nın COR Arquitectos ile birlikte inşa ettiği bu yeni konut kompleksi, yol kenarında dikkat çeken, traverten kaplı bir hacim.

 

Proje ilk bakışta mimar Álvaro Siza’nın İtalya’daki ilk projesi olan Porto Mimarlık Fakültesi’ni andırıyor. Aynı modülden ve aynı derinlikte projelendirilen bu iki bina, güneye doğru Postporta’ya ve eski şehir merkezine doğru tasarlanmış. Yapı, her biri dört katlı ve toplam 20 daireli bu iki binadan oluşuyor.

Kompleksin iki binası, bölgenin geleneksel avlularının etrafında şekillenen villa tasarımlarını karakterize eden zıt tipolojileri yeniden yorumluyor. Konut kompleksi içerisinde Roma ve Postporta yönlerini birbirine bağlayan geçit boyunca yürürken bu zıtlık daha da farkediliyor.

Geçit otoparkın iki katından biri ile birlikte halka açık. Bu bağlantı, küçük bir harabe gibi önceden var olan bir sundurmayı da içeriyor. Şehrin küçük bir kesiminde bulunma hissi, zemin kata girişleri sağlayan kapılardan, mimarların doğal ışık ile aydınlatmayı başardıkları bodrum katlarından üst katlara kadar çeşitli unsurlarla vurgulanmış.

Siza’nın karşı karşıya kaldığı sosyal konut teması bu üst segment konut kompleksinde kendini gösteriyor.

Siza “mutlu proje” olarak adlandırdığı kompleksteki başarısını arazi sahibi ve aynı zamanda inşaatçı olan işverenleriyle sürdükleri uyumlu işbirliğine de borçlu olduğunu belirtiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın