Álvaro Siza Tasarımı Seramik Duvar Resmi

Space Copenhagen tarafından tasarlanan Portekiz'in Porto kentindeki rustik restoranın iç mekanının merkezinde Álvaro Siza imzalı bir seramik duvar resmi yer alıyor.

Porto’nun Largo de São Domingos bölgesinde 16. yüzyıldan kalma yenilenmiş bir binada yer alan Cozinha das Flores restoranında Álvaro Siza tarafından tasarlanan bir duvar resmi bulunuyor.

“Siza dünya çapında pek çok mimari olmayan eser yaratmış olsa da, memleketi Porto için hiç bu tür bir şey yaratmamıştı. Siza’nın Porto yaşamındaki önemi ve katkısı göz önüne alındığında, bunu kente ilişkin algısını betimleyen bir duvar resmine dönüştürmesi beklentilerimizin ötesindeydi.”
Peter Bundgaard Rützou ve Signe Bindslev Henriksen

“Cozinha das Flores için bir parça hayal etmesi istendiğinde Siza, iyi geçirilen zamanı; eğlenceli, rahat anları; bir duygu karmaşasını; sanat ve kültürün birleştirdiği insanları temsil eden müzisyenlerin tekrar eden temasını tasvir etti. Uzman zanaatkârlar, kâğıttan çizilmiş bir görüntünün ölçeklendirilmiş bir kopyasını, nokta nokta boyanmış karoların üzerine elle boyamak gibi geleneksel bir teknik kullandılar.”

Fayansların yeşil ve turuncu tonları iç mekanın başka yerlerinde de karşımıza çıkıyor. Duvar resminin altındaki duvar boyunca uzanan gömme meşe oturma bankının üzerinde yeşil minderler yer alırken, kapı girişleri de koyu yeşile boyanmış.

İç mekanda taş, mermer, pirinç ve meşe gibi doğal malzemeler kullanılmış. Oturma düzeni, koyu gri kuvarsit taş yüzeylere ve ahşap dolaplara sahip açık bir mutfak etrafında düzenlenmiş.

Lizbon doğumlu şef Nuno Mendes’in yönetimindeki restoran, Kuzey Portekiz’in malzemelerini, şarabını ve kültürünü kutlamayı amaçlıyor.

Space Copenhagen tarafından seçilen sıcak, toprak tonları, restoranın yemeklerinin yanı sıra bulunduğu bina ve bölgeden de esinlenilmiş.

“Eskitilmiş taş ve koyu lekeli ahşap mevcut başlangıç noktalarımızdı. Tüm unsurlar Porto şehriyle ilişkilendirildi.” 

Tasarımcılar proje boyunca bölgesel malzemelere öncelik vermiş ve çeşitli yerel mimarlar, sanatçılar ve zanaatkârlarla işbirliği yapmış. Kuzey Portekiz’den ahşap ustaları koyu renkli ahşap mobilyaları ve donanımları hazırlamış.

“Tüm taş, ahşap, metal ve fayanslar, öncelikli olarak yakınlık kriteri kullanılarak Portekiz’deki bölgelerden temin edildi. Tüm doğramalar yerel zanaatkârlar tarafından yapıldı.”

Cozinha das Flores ve bitişiğindeki 12 kişilik bar Flôr, bu yılın sonlarına doğru açılması planlanan Largo projesini oluşturan beş tarihi binadan birisi.

Etiketler

Bir yanıt yazın