Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü Rem Koolhaas’a

12. Venedik Mimarlık Bienali kapsamında Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü Alman mimar Rem Koohaas'a verildi.

Paolo Baratta başkanlığındaki Venedik Bienali Heyeti tarafından verilen bu karar Bienal’in küratörü Kazuyo Sejima’nın teklifiyle gerçekleşti.

Kazuyo Sejima Rem Koolhaas’ın mimarlık mesleğindeki rolünün şu sözlerle tanımlıyor: “Rem Koolhaas mimarlığın imkanlarını genişletti. Mekanda insanlar arasındaki değişime odaklanan Koolhaas insanları bir araya getiren binalar yaratıyor ve böylece mimarlık açısından mükemmel işlere imza atıyor. Mimarlığın ötesinde dünya çapında etki yaratıyor. Çeşitli yerlerden insanlar onun işlerinde kendilerini muhteşem bir özgürlük içinde buluyor.”

2008 yılında Time’da dünya üzerinde etkili 100 insan arasında adı geçen Rem Koolhaas 1975’te Elia ve Zoe Zenghelis ve Madelon Vriesendorp ile birlikte OMA’yı kurdu. Koolhaas ve OMA, Hollanda, Hague’da Dans Tiyatrosu, Rotterdam’da Kunsthal, Lille’de masterplan ve Grand Palais, Seattle Halk Kütüphanesi gibi önemli işlere imza attı. Koolhaas’ın çağdaş toplum üzerindeki etkileri bu binalar ve 1995’te yazdığı S,M,L,XL isimli mimariyle ilgili kitabında görünüyor. 1978’de klasik bir çağdaş mimari teorisi olan “Çılgın New York: Manhattan için Geçmişe Yönelik Bir Bildiri” kitabını yazdı. 2000’de de Pritzker Ödülü’nü kazandı.

Heyet ayrıca Japon mimarisi literatüründe göze çarpan bir etki yaratan ve Toyo Ito, Kazunari Sakamato ve Itsuko Hasewaga için ilham kaynağı olan, 2006’da yaşamını yitiren Japon mimar Kazuo Shinohara anısına özel bir Altın Aslan Ödülü verilmesine karar verdi.

Kazuyo Sejima mimarı söyle tanımlıyor: “Shinohara mekanda doğrudan sembolizmi düşünen ve sembolizmin bireyleri nasıl etkilediği inceleyen biriydi. Bir bakıma Japon geleneği bağlamında sembolizmin nasıl şekillendiği üzerinde durdu ama daha çok kentin rastgele düzeni ile ilgilendi. Bu araştırma ile çok yaratıcı ve hassas konutlar yarattı. Japonya halkı ve dünyanın her yanındaki insanlar onun işlerine büyülendi. Onu burada onurlandırmak istiyorum çünkü çok kişisel bir aşamada mekanın gücü üzerine düşündü.”

Rem Koolhaas wins Golden Lion at Venice Biennale from OMA on Vimeo.

Etiketler

Bir yanıt yazın